Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Berhati-hati Dengan Peranti Kawalan Makhluk Perosak Ultrasonik

Peranti kawalan makhluk perosak ultrasonik dipromosikan dengan meluas dalam pasaran sebagai penyelesaian kepada penghapusan semua jenis makhluk perosak daripada hama hinggalah kepada tikus. Ia boleh dibeli dengan mudah secara dalam talian atau di kedai perkakasan dan sesetengah pasar raya. Peranti ini dipromosikan dengan keterangan yang meyakinkan bahawa ia menggunakan gelombang bunyi ultrasonik yang tidak didengar oleh manusia bagi menghalau makhluk perosak.

Haramkan bedak talkum dan produk berasaskan ‘talc’

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyeru kepada Kementerian Kesihatan agar mengharamkan bedak talkum dan produk berasaskan ‘talc’.

Haramkan bahan antibakteria yang menjejaskan kesihatan dan alam sekitar – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan serta merta  bahan antibakteria triclosan dan 18 yang lain kerana bahan-bahan kimia ini berupaya menjejaskan kesihatan dan merosakkan alam sekitar.

Hasil kajian mendapati triclosan boleh menjejaskan aturan tiroid, testosterone dan estrogen, yang boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti akil baligh awal, sperma kurang berkualiti, kemandulan, obesiti dan kanser. Selain itu ia juga boleh menjejaskan pembelajaran dan memori, alahan dan melemahkan otot.

Kesan pendedahan yang berpanjangan kepada triclosan ketika pembesaran janin, bayi dan kanak-kanak khususnya boleh menjadi teruk dengan mengakibatkan kerosakan seumur hidup.

Singkirkan Plumbum dalam Cat – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa supaya menyingkirkan plumbum dalam cat. Ini kerana dalam ujian terbaharu, kami mendapati lebih 60% sampel cat yang diuji mengandungi plumbum pada paras yang tinggi.

Dalam satu ujian yang dilakukan oleh CAP dan IPEN (International POPS Elimination Network), 39 tin cat dekorasi enamel berasaskan pelarut telah dibeli dari beberapa kedai di sekitar Pulau Pinang dan Kedah. Cat-cat itu terdiri daripada 18 jenama berbeza yang dihasilkan oleh 17 pengeluar. Sampel-sampel cat ini kemudian dianalisis oleh sebuah makmal berwibawa di Amerika Syarikat untuk mengenal pasti kandungan plumbum di dalamnya.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt