Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Minuman ringan beralkohol: Kanak-kanak meminun bir

Cara berbahaya mewujudkan masyarakat ketagih alkohol  

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat prihatin berhubung kebanjiran minuman ringan beralkohol dalam pasaran dengan bertopengkan minuman ringan.

Berhati-hati Dengan Peranti Kawalan Makhluk Perosak Ultrasonik

Peranti kawalan makhluk perosak ultrasonik dipromosikan dengan meluas dalam pasaran sebagai penyelesaian kepada penghapusan semua jenis makhluk perosak daripada hama hinggalah kepada tikus. Ia boleh dibeli dengan mudah secara dalam talian atau di kedai perkakasan dan sesetengah pasar raya. Peranti ini dipromosikan dengan keterangan yang meyakinkan bahawa ia menggunakan gelombang bunyi ultrasonik yang tidak didengar oleh manusia bagi menghalau makhluk perosak.

Kerajaan Perlu Kawal Bekalan dan Mensubsidikan Harga Topeng Muka

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) memandang situasi semasa wabak Covid-19 dengan rasa bimbang memandangkan sehingga 10 Mac 2020, virus itu telah menjangkiti 116,345 mangsa di seluruh dunia. Lebih-lebih lagi, Covid-19 memberikan kesan negatif terhadap ketersediaan dan kos banyak produk farmaseutikal dan perubatan (termasuklah topeng muka) memandangkan China merupakan pengeluar dan pengeksport utama.

Haramkan bedak talkum dan produk berasaskan ‘talc’

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyeru kepada Kementerian Kesihatan agar mengharamkan bedak talkum dan produk berasaskan ‘talc’.

Mercun – Hukuman Pencegahan Diperlukan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Jabatan Kastam dan Polis meningkatkan tindakan yang lebih keras terhadap penyeludupan dan penjualan bunga api dan mercun. Jika penguatkuasaan dipertingkatkan, kegiatan penyeludupan boleh dikawal.

Sejak lebih dua dekad, CAP menggesa pihak berkuasa mengenakan hukuman denda yang lebih berat ke atas pesalah termasuk hukuman penjara.

Haramkan bahan antibakteria yang menjejaskan kesihatan dan alam sekitar – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan serta merta  bahan antibakteria triclosan dan 18 yang lain kerana bahan-bahan kimia ini berupaya menjejaskan kesihatan dan merosakkan alam sekitar.

Hasil kajian mendapati triclosan boleh menjejaskan aturan tiroid, testosterone dan estrogen, yang boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti akil baligh awal, sperma kurang berkualiti, kemandulan, obesiti dan kanser. Selain itu ia juga boleh menjejaskan pembelajaran dan memori, alahan dan melemahkan otot.

Kesan pendedahan yang berpanjangan kepada triclosan ketika pembesaran janin, bayi dan kanak-kanak khususnya boleh menjadi teruk dengan mengakibatkan kerosakan seumur hidup.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt