Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Minuman ringan beralkohol: Kanak-kanak meminun bir

Cara berbahaya mewujudkan masyarakat ketagih alkohol  

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat prihatin berhubung kebanjiran minuman ringan beralkohol dalam pasaran dengan bertopengkan minuman ringan.

Haramkan bahan antibakteria yang menjejaskan kesihatan dan alam sekitar – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan serta merta  bahan antibakteria triclosan dan 18 yang lain kerana bahan-bahan kimia ini berupaya menjejaskan kesihatan dan merosakkan alam sekitar.

Hasil kajian mendapati triclosan boleh menjejaskan aturan tiroid, testosterone dan estrogen, yang boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti akil baligh awal, sperma kurang berkualiti, kemandulan, obesiti dan kanser. Selain itu ia juga boleh menjejaskan pembelajaran dan memori, alahan dan melemahkan otot.

Kesan pendedahan yang berpanjangan kepada triclosan ketika pembesaran janin, bayi dan kanak-kanak khususnya boleh menjadi teruk dengan mengakibatkan kerosakan seumur hidup.

Peniaga Kereta Perlu Berkongsi Teknologi Pembaikan Kenderaan Dengan Bengkel Kereta Bebas

Pemilik kereta Malaysia berada dalam dilema. Mereka tidak dapat menghantar kereta mereka dengan enjin berkomputer ke mana sahaja untuk diperbaiki kecuali di pusat servis bertauliah yang dikhaskan. Ia menjadi monopoli dan bengkel bebas tidak dapat bersaing. Bahkan, pemilik kereta tidak boleh untuk mendapatkan ‘pendapat kedua’ atau memilih pembaiki pilihannya.

Pada Februari 2019, Australia mengemukakan skim mandatori bagi perkongsian servis kenderaan bermotor dan maklumat pembaikan. Dengan itu, adalah menjadi satu mandatori bagi peniaga kereta untuk berkongsi teknologi pembaikan kenderaan dengan bengkel kereta bebas.

Singkirkan Plumbum dalam Cat – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa supaya menyingkirkan plumbum dalam cat. Ini kerana dalam ujian terbaharu, kami mendapati lebih 60% sampel cat yang diuji mengandungi plumbum pada paras yang tinggi.

Dalam satu ujian yang dilakukan oleh CAP dan IPEN (International POPS Elimination Network), 39 tin cat dekorasi enamel berasaskan pelarut telah dibeli dari beberapa kedai di sekitar Pulau Pinang dan Kedah. Cat-cat itu terdiri daripada 18 jenama berbeza yang dihasilkan oleh 17 pengeluar. Sampel-sampel cat ini kemudian dianalisis oleh sebuah makmal berwibawa di Amerika Syarikat untuk mengenal pasti kandungan plumbum di dalamnya.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt