Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Minuman ringan beralkohol: Kanak-kanak meminun bir

Cara berbahaya mewujudkan masyarakat ketagih alkohol  

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat prihatin berhubung kebanjiran minuman ringan beralkohol dalam pasaran dengan bertopengkan minuman ringan.

Berhati-hati Dengan Peranti Kawalan Makhluk Perosak Ultrasonik

Peranti kawalan makhluk perosak ultrasonik dipromosikan dengan meluas dalam pasaran sebagai penyelesaian kepada penghapusan semua jenis makhluk perosak daripada hama hinggalah kepada tikus. Ia boleh dibeli dengan mudah secara dalam talian atau di kedai perkakasan dan sesetengah pasar raya. Peranti ini dipromosikan dengan keterangan yang meyakinkan bahawa ia menggunakan gelombang bunyi ultrasonik yang tidak didengar oleh manusia bagi menghalau makhluk perosak.

Mercun – Hukuman Pencegahan Diperlukan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Jabatan Kastam dan Polis meningkatkan tindakan yang lebih keras terhadap penyeludupan dan penjualan bunga api dan mercun. Jika penguatkuasaan dipertingkatkan, kegiatan penyeludupan boleh dikawal.

Sejak lebih dua dekad, CAP menggesa pihak berkuasa mengenakan hukuman denda yang lebih berat ke atas pesalah termasuk hukuman penjara.

Harga Ubatan Yang Tinggi Tidak Dapat Diterima

Kami merujuk kepada artikel dalam The Star, 22 Oktober 2019 “Costly meds a bitter pill to swallow”.

Sudah terlalu lama harga ubatan di negara ini terbiar tanpa dikawal, dengan menjejaskan pengguna yang terpaksa mengeluarkan wang dan Kementerian Kesihatan yang menyediakan penjagaan kesihatan bagi berjuta rakyat Malaysia.

Haramkan bahan antibakteria yang menjejaskan kesihatan dan alam sekitar – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan serta merta  bahan antibakteria triclosan dan 18 yang lain kerana bahan-bahan kimia ini berupaya menjejaskan kesihatan dan merosakkan alam sekitar.

Hasil kajian mendapati triclosan boleh menjejaskan aturan tiroid, testosterone dan estrogen, yang boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti akil baligh awal, sperma kurang berkualiti, kemandulan, obesiti dan kanser. Selain itu ia juga boleh menjejaskan pembelajaran dan memori, alahan dan melemahkan otot.

Kesan pendedahan yang berpanjangan kepada triclosan ketika pembesaran janin, bayi dan kanak-kanak khususnya boleh menjadi teruk dengan mengakibatkan kerosakan seumur hidup.

Peniaga Kereta Perlu Berkongsi Teknologi Pembaikan Kenderaan Dengan Bengkel Kereta Bebas

Pemilik kereta Malaysia berada dalam dilema. Mereka tidak dapat menghantar kereta mereka dengan enjin berkomputer ke mana sahaja untuk diperbaiki kecuali di pusat servis bertauliah yang dikhaskan. Ia menjadi monopoli dan bengkel bebas tidak dapat bersaing. Bahkan, pemilik kereta tidak boleh untuk mendapatkan ‘pendapat kedua’ atau memilih pembaiki pilihannya.

Pada Februari 2019, Australia mengemukakan skim mandatori bagi perkongsian servis kenderaan bermotor dan maklumat pembaikan. Dengan itu, adalah menjadi satu mandatori bagi peniaga kereta untuk berkongsi teknologi pembaikan kenderaan dengan bengkel kereta bebas.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt