Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Hentikan Pembunuhan Hidupan Liar Di Jalan Raya

Peningkatan bilangan hidupan liar yang terbunuh di jalan raya di negara kita merupakan satu isu yang Sahabat Alam Malaysia (SAM) dapati amat sukar untuk tidak dipedulikan. Insiden terbaharu melibatkan dua ekor tapir yang melintasi jalan raya.

Kes pertama berlaku di  Terengganu di mana seekor tapir selepas dilanggar oleh kereta tersandung ke dalam hutan berdekatan dalam keadaan kecederaan. Hidupan liar yang cedera sering mengalami penderitaan sehingga membawa kepada kematian. Bagaimanapun, kemalangan kedua yang berlaku di Johor melibatkan seekor tapir menerima nasib malang apabila haiwan itu mati akibat kecederaan di bahagian kepala, kemungkinan akibat dilanggar oleh kenderaan.

Kesengsaraan kepada haiwan yang dibawa oleh tanda-tanda haiwan zodiak

Dengan setiap Tahun Baharu Cina mengalu-alukan haiwan khusus dalam zodiak, yang setiap daripadanya membawa kekuatan dan nasib baik mereka sendiri, kedai haiwan peliharaan dan ladang ternakan haiwan peliharaan semuanya berusaha untuk mengimport haiwan yang dikaitkan dengan tanda-tanda haiwan zodiak pada tahun itu.

Wabak Covid-19: Penyelesaian Kekal Diperlukan Berhubung Perdagangan dan Penjualan Hidupan Liar

Sementara Sahabat Alam Malaysia (SAM) mengalu-alukan pengharaman sementara yang diumumkan baru-baru ini oleh negara China terhadap pemburuan, penjualan, pengangkutan dan eksport semua haiwan liar sebagai tindak balas kepada wabak Covid-19, penyelesaian yang lebih kekal diperlukan bagi mencegah berulangnya wabak seperti itu, bukan hanya di China tetapi di semua negara.

Ini memerlukan pengharaman kekal ke atas perdagangan, penjualan, pengambilan dan memakan hidupan liar dan kawalan yang lebih ketat dalam penguatkuasaan dan pendakwaan aktiviti haram seperti itu terutama sekali bersabit memakan haiwan liar.

Bertanggungjawab atas kematian gajah di Sabah

2019 merupakan tahun yang mencabar bagi Sabah kerana berdepan dengan isu hidupan liar dan beberapa kematian gajah pygmy Borneo. Pada tahun lalu, 24 kematian direkodkan dengan lima daripadanya berlaku dalam tempoh empat bulan. Kematian itu pula jarang berpunca daripada kematian biasa. Perburuan haram, pencerobohan dan keracunan menjadi penyebab biasa kematian gajah. Sungguhpun kemalangan mungkin berlaku namun kebanyakan kematian kelihatan seperti disengajakan, pembunuhan yang bersifat membalas, iaitu selepas gajah tersebut memasuki kawasan ladang, di mana ia memakan tanaman dan tanah diinjak-injak. Biar apa pun motifnya, pembunuhan yang dilakukan memang tidak wajar. 

Hentikan Penganiayaan Ikan Hiasan

Gambar-gambar menggerunkan ikan laga (betta fish) yang dibiakkan dalam keadaan pembiakan yang tidak dapat diterima di ladang ternakan secara besar-besaran di Thailand mendedahkan sisi gelap industri ikan hiasan atau ikan peliharaan. Mendapat permintaan tinggi disebabkan oleh warnanya yang terang dan siripnya yang cantik, ikan, tidak seperti anjing dan haiwan berbulu lain tidak mengalami tingkah laku membinasakan atau kebimbangan kerana terpisah apabila dibiarkan sendirian; ia senyap, tidak berbunyi.

Bukan Sekadar Membunuh Tikus

Seorang pembaca Facebook telah menyuarakan kebimbangannya kepada Sahabat Alam Malaysia (SAM)  berhubung penggunaan racun tikus secara berleluasa dalam parit di sekitar kawasan Little India di Georgetown, Pulau Pinang. Perkara ini sememangnya membimbangkan kerana sistem perparitan terbuka yang sedia ada menganjur terus ke laut dan selepas hujan lebat, racun itu akan dihanyutkan dan dilarutkan di laut.

alt

alt

alt

alt

alt