Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Individu Pelihara Hidupan Liar Sebagai Haiwan Peliharaan Membimbangkan

Terdapat beberapa insiden baru-baru ini di mana didedahkan individu memelihara hidupan liar sebagai haiwan peliharaan yang kini menjadi satu trend yang amat membimbangkan.

Insiden pertama didedahkan di dalam media ialag Beruang Matahari di mana seorang penyanyi Malaysia pada mulanya menyangkakan ia seekor anjing. Dalam minggu yang sama terdapat satu kes Brahminy Kite yang dikurung selama setahun di sebuah rumah teres lot tepi.

Masa Depan yang Muram bagi Gajah Kita

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dengan berita kematian tiga ekor gajah di kawasan ladang kampung di Kampung Sri Timur 3, Kluang, Johor. Ia dipercayai telah diracun. Kematian gajah ini menggambarkan masa depan yang muram bagi gajah kita.

Dengan ladang kelapa sawit menceroboh dari semua sudut ke dalam habitat gajah, bersama dengan aktiviti pembalakan dan pertanian, beberapa dekad ini memperlihatkan kemerosotan ketara hutan ditambah dengan kemusnahan hutan dan habitat hidupan liar sebagai faktor utama di sebalik masalah yang semakin bertambah ini.

Tindakan Bersepadu Perlu Bagi Memerangi Jenayah Hidupan Liar

Lebih banyak tindakan diperlukan untuk memerangi jenayah hidupan liar. Beberapa spesies semakin pupus dan mungkin lenyap jika tindakan segera tidak diambil oleh kerajaan.

Setiap minggu tajuk utama media diliputi oleh berita rampasan barangan penyeludupan bernilai tinggi iaitu gading gajah, tanduk badak, anggota badan harimau dan kulit tenggiling. Banyak haiwan hidup - harimau, orang utan, tenggiling, monyet, burung dan sebagainya - diperdagangkan dengan bebas, tanpa hukuman terhadap pesalah. Benua Asia terutama sekali China dan Asia Tenggara adalah tumpuan utama bekalan dan permintaan terhadap banyak spesies hidupan liar terancam.

“Kebenaran yang Pahit” Di sebalik Perdagangan Daging Anjing dan Kucing

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut mendapati budaya memakan daging anjing dan kucing yang berlaku di Malaysia dengan warganegara Vietnam menjual daging anjing dan kucing di Selangor dan Johor Bahru. Kecenderungan ini juga berlaku dalam kalangan sekumpulan lelaki Indonesia di Shah Alam yang membunuh anjing liar dengan parang yang kemudiannya dagingnya dimasak untuk dimakan.

Penerbitan video yang menunjukkan pekerja daripada syarikat pembuatan keluli menyeksa dan membunuh anjing amat menakutkan. Syarikat itu telah memohon maaf berikutan kritikan daripada pengguna media sosial. Walaupun syarikat itu mengesahkan mengambil tindakan berhubung insiden itu yang disiarkan dalam laman facebook mereka, SAM masih belum menerima sebarang kenyataan bertulis daripada mereka.

Harimau Semakin Terancam

Harimau kita semakin terancam! Kewujudannya semakin lenyap. Ahli ekologi dan kumpulan pemuliharaan harimau terus memberikan amaran mengenai harimau, malah tiada sesuatu dilakukan untuk menangani kepupusan haiwan ini.

Penyebab kepupusan harimau amat jelas. Pelakunya adalah musuh yang sama – pemburu dan perosak habitat harimau – mereka yang sama yang membunuh banyak spesies lain. Pemburuan harimau dilakukan sebahagian besarnya bagi memuaskan permintaan bagi bahagian anggota haiwan dalam perubatan tradisional Cina yang menunjukkan tiada tanda berkurang.

Jangan Pandang Ringan Kematian Gajah Akibat Kejutan Elektrik

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dengan kematian seekor lagi gajah liar di Gerik, Perak. Insiden itu berlaku pada 3 Januari 2018 apabila gajah betina berusia 40 tahun mati akibat kejutan elektrik di tapak pembinaan.

Kumpulan gajah ini yang memasuki kawasan penduduk adalah untuk mencari makanan. Haiwan berkulit tebal ini telah kehilangan habitat semula jadi mereka akibat penerokaan tanah yang tidak terkawal dan secara besar-besaran membawa kepada meningkatnya pemisahan habitat. Menurut pakar gajah, habitat yang sesuai hilang apabila jalan dibina melintasi kawasan habitat dan membawa kepada lalu-lintas.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt