Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Penderitaan Tersembunyi Ternakan Ayam Itik

Rakyat Malaysia memakan daging dan telur ayam pada setiap hari tanpa memikirkan keadaan yang dahsyat dalam sistem ternakan moden yang dikenali sebagai ‘ternakan kilang’.

Malaysia mampu diri sebahagian besarnya dalam pengeluaran daging ayam itik dengan lebih 81% daripada permintaan tempatan untuk daging dan lebih daripada 111% permintaan negara untuk telur dipenuhi oleh industri ternakan ayam itik tempatan.

Teknik Menangkap dan Menyelamat Hidupan Liar Diperlukan

Beberapa minggu lalu, kami difahamkan berlaku satu kematian tragik terhadap seekor buaya yang panjangnya 6 meter selepas diselamatkan dari empangan di Klang. Untuk mencapai saiz itu tidak bermaksud untuk menjadi mangsa dan terlepas daripada pemangsanya manusia.

Manakala ia menjadi satu niat yang baik bagi pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk membebaskan reptilia itu, kematiannya itu membawa persoalan yang amat penting yang tidak berjawab.

Gajah Tidak Setanding Dengan Pemburu Haram

Gajah adalah tidak setanding dengan pemburu haram. Pembunuhan dua ekor gajah pigmi Borneo menunjukkan pemburu haram berada di mana-mana sudut negara ini menunggu masa untuk menyerang bila-bila masa yang tidak dijangka.

Di masa lalu, gajah pigmi menjadi mangsa keracunan yang dilaporkan dilakukan oleh pekerja ladang kelapa sawit untuk menghalang gajah-gajah ini daripada memakan buah pokok kelapa sawit. Pada September lepas, sekumpulan gajah terperangkap dalam kolam berlumpur di Rinukut selama seminggu mengakibatkan tujuh kematian.

Bencana Terbesar Eksport Haiwan Hidup

Tanggal 29 Ogos adalah tarikh untuk memperingati bencana eksport haiwan hidup terbesar yang berlaku pada tahun 1996 apabila sebuah kapal membawa 67,000 ekor biri-biri terbakar dan hilang di Lautan India. Kapal itu sedang dalam perjalanan dari Australia ke Jordan – pasaran terbesar Australia bagi biri-biri hidup – apabila kebakaran bermula di bilik enjin dan merebak ke bilik penginapan kakitangan, membunuh seorang daripada 55 kakitangannya, manakala selebihnya meninggalkan kapal itu.

Insiden tragik ini bukan hanya sekali berlaku. Satu lagi insiden yang sama berlaku pada 1980, apabila 40,600 biri-biri mati dalam kebakaran di atas kapal yang berlayar dari Tasmania ke Iran.

Haramkan Penggunaan Hidupan Liar dalam Semua Aktiviti Berkaitan Manusia

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat sedih dan terkejut mendapati satu lagi kematian tragik seekor haiwan Jaguar di tangan tentera. Kematian tidak perlu jaguar, gorila Harambe, pembunuhan buaya di pusat peranginan Disney Orlando, Florida, singa di zoo Chile dan banyak lagi haiwan liar lain yang dieksploitasi telah mencetuskan kecaman antarabangsa, malangnya eksploitasi haiwan liar berterusan.

SAM mengutuk insiden susulan tembakan yang membunuh Jaguar itu dan menggesa diharamkan mempamerkan haiwan separuh jinak sama ada untuk mengagungkan tentera, Olimpik, penggunaan dalam iklan atau sebarang aktiviti manusia.

Perdagangan Hidupan Liar Malaysia Menghalang Usaha Pemuliharaan

Malaysia dikenal pasti oleh TRAFFIC (rangkaian pemantauan perdagangan hidupan liar) sebagai negara transit popular yang digunakan oleh rangkaian penjenayah untuk perdagangan haram hidupan liar yang amat lumayan.

Tema Hari Alam Sekitar Sedunia tahun ini yang disambut pada 5 Jun ialah Menentang Perdagangan Haram Hidupan Liar. Maka adalah sesuai bagi Sahabat Alam Malaysia (SAM)  mengulangi gesaan kepada pihak berkuasa supaya menghapuskan perdagangan haram hidupan liar yang memburukkan nama Malaysia:

* Malaysia merupakan pengeksport utama kayu tropika pada 2013 (3.5 juta meter padu).

* Sumber utama penghantaran haram agarwood/gaharu (7 tan metrik antara 2005 dan 2014 telah dirampas).

* Salah satu pengeksport haram utama kulit reptilia.

* Pada 2010 dan 2013, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) memusnahkan sejumlah lebih daripada 2,241 perangkap pemburu haram dan 1,728 kem haram.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt