Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Program tenaga nuklear diluluskan tanpa rundingan awam

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut mendapati bahawa kerajaan sudah pun memutuskan cadangan program tenaga nuklear sepertimana yang dimasukkan ke dalam salah satu 131 projek Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang didedahkan kepada orang ramai pada 21 September 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Kami ingin mengingatkan kembali bahawa Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah menyatakan dalam blog 1Malaysia berikutan bantahan orang ramai terhadap pembinaan loji tenaga nuklear bahawa beliau akan mendapatkan pandangan orang ramai berhubung perkara itu.     

Sehingga ke hari ini, kami masih belum melihat sebarang perbahasan yang bermakna dan proses rundingan awam sebenar oleh kerajaan.

Kami ingin menekankan bahawa apa yang dipanggil forum dan perbahasan awam yang sebahagian besarnya dianjurkan oleh Agensi Nuklear Malaysia bukanlah platform neutral untuk mendapatkan pandangan awam.

Perlu diingatkan bahawa mereka yang menghadiri forum itu adalah terdiri daripada kakitangan agensi dan pegawai kerajaan daripada jabatan yang berkaitan dan panel perbincangan datangnya daripada agensi ini.

Perlu ditegaskan bahawa Agensi Nuklear Malaysia, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KTTHA) merupakan pihak yang mempunyai kepentingan dan agenda terbuka dalam menyokong loji tenaga nuklear sepertimana yang ditunjukkan melalui kenyataan umum mereka setakat ini.

Contohnya, kenyataan terbaru daripada Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh yang secara tidak langsung menyebut fakta bahawa penerimaan orang ramai diperlukan untuk projek yang dicadangkan itu, beliau juga menegaskan bahawa memandangkan negara maju sudah pun menggunakan tenaga nuklear, maka tiada alasannya mengapa rakyat Malaysia tidak boleh menerimanya.

Pada Julai lalu, Menteri Datuk Peter Chin berkata kerajaan akan hanya membuat keputusan akhir berhubung tenaga nuklear selepas mengkaji hasil penemuan Rancangan Pembangunan Infrastruktur Tenaga Nuklear yang dijadualkan siap pada 2013.

CAP dan SAM ingin mengetahui jika keputusan kerajaan dimaklumkan oleh penemuan ini jika ia telah pun diperolehi. Jika demikian masyarakat awam Malaysia dan orang ramai perlu dimaklumkan. Jika tidak, kenapa tergesa-gesa untuk meneruskan dengan rancangan pembinaan loji tenaga nuklear.

Surat kepada Pengarang - 24 September 2010

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt