Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Kelemahan Penguatkuasaan Undang-undang Punca Nelayan Pukat Rawa Sorong Bermaharajalela di Perairan Kedah – SAM

Bot rawa sorong ancam pembiakan hidupan laut dan sumber pendapatan nelayan pantai.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) merasa kesal kerana aktiviti nelayan pukat rawa sorong di perairan negeri Kedah masih berlarutan sehingga kini walau pun masalah itu serius berlaku sejak lebih lima tahun yang lalu.

Walau pun banyak aduan dan bantahan dibuat oleh nelayan-nelayan pantai di negeri ini kepada pihak berkuasa mengenai perkara tersebut tetapi tidak ada tindakan berkesan yang diambil bagi mengatasinya.

MASALAH ANCAMAN PADI ANGIN DI MADA

CAP Gesa Kaedah Tabur Terus Dan Penggunaan Teknologi Moden Dikaji Semula

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menjalankan kajian secara menyeluruh punca-punca berlakunya ancaman padi angin di kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) ketika ini.

Baru-baru ini akhbar tempatan melaporkan bahawa seluas 15,000 hektar sawah di Perlis dan Kedah yang berada dalam kawasan jelapang padi MADA seluas 100, 685 hektar terlibat dengan masalah itu.

CAP merasa hairan mengapa masalah padi angin masih belum diselesaikan walaupun petani telah berhadapan dengan masalah ini lebih daripada 10 tahun.  Kenapa kajian terperinci dengan saranan penyelesaian tidak diambil lebih awal untuk membendung  masalah ini menjadi lebih serius dan membebankan kehidupan para petani di sini.

SAM GESA MASALAH NELAYAN PANTAI TELUK BAHANG DITANGANI SEGERA

Nelayan pantai Teluk Bahang membantah pembinaan tembok batu di kawasan persisiran pantai Teluk Bahang.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, kerajaan Pulau Pinang dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) menyiasat dan mengambil tindakan segera bagi menangani masalah yang dihadapi oleh nelayan-nelayan pantai Teluk Bahang ketika ini.

Dalam tinjauan yang dibuat selepas menerima aduan dari nelayan terbabit, SAM mendapati keadaan pencemaran sisa konkrit yang berlaku di kawasan pantai dan laut di sini begitu teruk serta membahayakan keselamatan nelayan. Ketulan batu dan cerucuk yang terdapat di kawasan ini boleh mendatangkan kecederaan bukan sahaja kepada nelayan tetapi juga orang awam yang berkunjung ke tempat tersebut.

SAM bantah kegiatan di Hutan Simpan Bukit Enggang

Tinjauan SAM dan penduduk di lapangan berlatar belakang sebahagian HS Bukit Enggang yang di gondol.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) membantah kegiatan pembalakan secara tebang habis seluas 500 hektar untuk tujuan projek ladang hutan (atau dikenali sebagai penanaman secara monokultur dalam Hutan Simpanan Kekal) di sebahagian Hutan Simpan Bukit Enggang (HS Bukit Enggang [Kompartmen 12, 13, 14 dan 15]).

Kegiatan usahasil (pembalakan) secara tebang habis dirian pokok hutan asal yang tidak terkawal telah menyebabkan kebanyakan struktur alur air dan anak sungai di kawasan yang dilesen terhakis dan berlaku pemendapan sedimen.

Tindakan Mengapit Tayar dan Menunda Kenderaan Amat Perlu Dilaksanakan

Syabas diucapkan kepada Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Datuk Bandar, Dato’ Maimunah Mohd Sharif, kerana menguatkuasakan tindakan mengapit tayar dan menunda kenderaan yang diparkir secara haram atau dengan sesuka hati.

Ini berikutan kes terbaharu di mana tayar kereta seorang wanita bersama ibu kelainan upaya dikapit di Jalan Macalister.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt