Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Wilayah adat Penan di Batu Bungan, Mulu, Sarawak diancam projek perladangan

SAM baru-baru ini telah menerima laporan dari kaum Penan di Kampung di Batu Bungan di Mulu, Sarawak, bahawa pada bulan Januari tahun ini, pembinaan jalan untuk sebuah projek perladangan sawit telah mula menceroboh ke dalam wilayah adat mereka, yang bersebelahan dengan Taman Negara Gunung Mulu, sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Sebagai tindakbalas, kampung tersebut telah membina sebuah halangan jalan (blockade) dan membuat sebuah laporan polis untuk menghentikan pencerobohan tersebut. Namun, halangan tersebut dilaporkan telah diruntuhkan oleh para pekerja operasi pembinaan jalan tersebut.

Pada bulan September tahun lalu, Menteri Industri Perladangan persekutuan telah mengumumkan bahawa kerajaan yang baru tidak akan membenarkan lagi penambahan keluasan perladangan sawit di negara ini, untuk memastikan Malaysia dapat mengekalkan liputan berhutan sebanyak 50 peratus. Pada bulan Disember, Sarawak diberitakan turut menyatakan komitmen mereka di dalam usaha ini. Walaupun kami turut menerima baik perkembangan ini, seperti yang ditunjukkan oleh kes Kampung Batu Bungan ini, masih lagi terdapat pelbagai isu yang belum lagi diselesaikan berkenaan dengan hal ini.

Siasatan Tragedi Bukit Kukus – Tindakan tegas perlu diambil terhadap pesalah, termasuk MBPP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa agar tindakan tegas dikenakan ke atas pesalah yang didapati bertanggungjawab terhadap tragedi tanah runtuh di tapak pembinaan projek jalan raya berkembar, Jalan Bukit Kukus pada 17 Oktober lalu.

Melalui laporan akhbar kami mendapat tahu jawatankuasa siasatan khas yang dibentuk oleh kerajaan Negeri Pulau Pinang mendapati Majlis Bandaraya  Pulau Pinang (MBPP), kontraktor Yuta Maju Sdn. Bhd., Jurutera Perunding GEA (M) Sdn. Bhd., jurutera pemeriksa bebas, G & P Professional Sdn. Bhd. bertanggungjawab terhadap tragedi yang meragut 9 nyawa itu.

Kerajaan Negeri mesti menghebahkan kepada umum hasil siasatan tragedi tanah runtuh di Bukit Kukus

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan Negeri Pulau Pinang agar membuatpendedahan awam hasil siasatan yang dijalankan ke atas tragedi tanah runtuh di Bukit Kukus serta mengemukakan syarat-syarat yang membenarkan kerja-kerja pembinaan diteruskan.

Gesaan ini dibuat berikutan kerja-kerja pembinaan dibenarkan untuk disambung semula di jalan terbabit, ekoran penarikan balik perintah menghentikan kerja yang dikeluarkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan serta Majlis Bandaran Pulau Pinang (MBPP), seperti yang dilaporkan dalam media hari ini.

Hutan Bakau di Tanah Kerajaan di Batu Maung Dijadikan Tempat Pembuangan Sisa

Pokok bakau terbakar di lambakan sisa buangan.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) terperanjat apabila mendapati hutan paya bakau di tanah kerajaan di tengah-tengah Pekan Baru Batu Maung dan bersebelahan Taman Perindustrian Bayan Lepas diancam dengan lambakan sisa oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Ekoran daripada pembuangan sisa ini, sungai payau yang mengalir melalui hutan bakau di sini adalah tercemar dengan larut resapan dari sisa. Selanjutnya ia akan menjejaskan ekosistem hutan bakau yang terletak di belakang Institut Penyelidikan Perikanan Malaysia.

Kehidupan Lebih 2,000 Nelayan Pantai Pulau Pinang Terjejas: SAM

Nelayan Pantai Pulau Pinang Diancam Bot Pukat Tunda dan Bot Pukat Kenka.

Masalah Pencerobohan Bot Pukat Tunda Dan Aktiviti Bot Pukat Kenka

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Jabatan Perikanan dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk mempergiatkan operasi membanteras pencerobohan bot pukat tunda dan aktiviti bot kenka di kawasan tangkapan nelayan pantai di Pulau Pinang.

Gesaan ini dibuat berikutan aduan oleh nelayan-nelayan pantai negeri tersebut kepada SAM bahawa masalah itu semakin serius berlaku menyebabkan sumber pendapatan mereka teruk terjejas. Bot pukat tunda yang terlibat ialah dari Teluk Bahang dan Batu Maung, manakala bot kenka pula dari Kuala Muda, Bakau Tua dan Penaga daerah Seberang Perai Utara (SPU)

SAM Sokong Langkah Kerajaan Persekutuan Saman Kerajaan Kelantan

Sahabat Alam Malaysia (SAM) mengalu-alukan saman sivil yang pertama kali dikemukakan oleh Kerajaan Persekutuan terhadap Kerajaan Kelantan. SAM memuji kesungguhan dan keikhlasan kerajaan dalam mengiktiraf, menghormati dan menegakkan hak Orang Asli di negara ini seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan.

Sejak sekian lama komuniti penduduk asal, komuniti di negara ini yang paling terpinggir telah berjuang untuk menyuarakan hak mereka agar didengari dan diiktiraf melalui pelbagai cara. Dengan saman ini, kami berharap Kerajaan akan mula melihat terhadap pembaharuan semua undang-undang dan dasar sewaktu rejim lama yang kurang menghormati dan mengiktiraf hak adat penduduk asal.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt