Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

ATASI SEGERA MASALAH PENCEMARAN DI PARIT-PARIT JPS, DAERAH SEBERANG PERAI SELATAN

Keadaan Parit Paya Mahang yang hitam di kawasan Simpang Empat.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Kebajikan Nelayan-Nelayan Pantai Pulau Pinang (PIFWA) meminta pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan pihak-pihak yang berkenaan memantau dan mengatasi masalah pencemaran parit-parit kawalan JPS yang dilihat semakin ketara pencemaran airnya pada ketika ini.

Antara parit-parit yang didapati tercemar adalah Parit D3 (Parit Paya Mahang B), Parit A3/PT.SIAM A3, Parit E2 (Parit Kg.Baru B) dan beberapa parit lagi sekitar kawasan Seberang Perai Selatan (SPS). Parit-parit tersebut dapat dilihat dengan jelas dari jalan besar dan melalui Lebuhraya Utara Selatan di susur masuk plaza tol Batu Kawan. Selainnya kena menyelusuri jalan ban melalui Sungai Bakap, Batu Kawan, Bukit Tambun, Simpang Ampat (Daerah SPS) serta Mukim 12, Jalan Kebun Baru dan Jalan Ban Sungai Sembilang, Juru (Daerah SPT).

Hari Antarabangsa Orang Asli Sedunia

Kenyataan dari Sahabat Alam Asia Pasifik: Kami berdiri teguh bersama komuniti penduduk asli dalam perjuangan bersejarah mereka.

Hari ini pada Hari Antarabangsa Orang Asli Sedunia, kumpulan Sahabat Alam Asia Pasifik (FoE APAC) dari 12 negara meraikan kisah komuniti penduduk asli.

Di seluruh dunia, dianggarkan terdapat 370 juta orang asli, majoriti daripadanya tinggal di rantau Asia Pasifik. Angka PBB menunjukkan bahawa mereka kurang daripada 5% daripada penduduk dunia dan dianggap tergolong daripada 15% termiskin.

Selama beratus tahun, komuniti penduduk asli berjuang untuk pengiktirafan akan hak orang asli dan perlindungan nyawa, budaya dan wilayah mereka. Perjuangan kolektif ini menghasilkan penerimaan Deklarasi Hak Orang Asli PBB (UNDRIP) yang diterima pakai oleh Perhimpunan Agung PBB pada September 2007. Walaupun kesedaran hak dan perjuangan orang asli semakin meningkat, perjuangan bagi pengiktirafan sebenar terutama sekali hak penentuan sendiri termasuk hak kolektif terhadap tanah, sumber dan wilayah masih dikehendaki dan perlu disedari.

Hentikan Pembinaan Lebih Banyak Empangan di Sarawak

SAM amat gusar dengan cadangan untuk meneruskan pembinaan empangan Trusan di Lawas, Sarawak, seperti yang diumumkan oleh Ketua Menteri Sarawak pada Julai 21. Empangan yang dicadang mempunyai kapasiti penjanaan 275 MW. Ia merupakan salah satu daripada 12 projek hidroelektrik di Sarawak, yang termasuk empangan Murum, Baram dan Baleh. Empangan Murum telah disiapkan. Pembinaan empangan Baleh dengan perancangan kapasiti penjanaan 1,285 MW, adalah dijangka bermula pada  Oktober 2018 dan disiapkan pada tahun 2025.

Walau bagaimanapun, pembinaan empangan Baram telah dibatalkan oleh bekas Ketua Menteri Sarawak, Allahyarham Datuk Patinggi Tan Sri Datuk Amar Adenan Satem, pada Mac 2016, lanjutan daripada sekatan (blockade) dan bantahan oleh komuniti terjejas yang berterusan.  Seperti yang dilaporkan oleh Channel News Asia pada Mei 2016, Adenan menegaskan bahawa pembatalan empangan Baram adalah hasil pemeriksaannya terhadap perkara tersebut.  “Tidak perlu mempunyai empangan besar lagi. Kita boleh mempunyai empangan mini dan sebagainya, tetapi bukan empangan besar terutamanya apabila kita tidak membekalkan (kuasa) ke Semenanjung Malaysia lagi.”

Kelulusan Kuari di Hutan Simpan Segari Melintang: Pihak Berkuasa Negeri Perak Tidak Mematuhi Ketetapan Majlis Tanah Negara

Jalan hutan meyeberangi sungai tidak dibina dengan sempurna, terlalu kecil laluan air dan boleh menyumbang kepada hakisan dan pemendapan

Kenyataan Pengarah Perhutanan Negeri Perak, Datuk Mohamed Zin Yusof bahawa kawasan pembalakan di sebahagian Kompartmen 13, 14, 15 dan 16, Hutan Simpan Segari Melintang (HS Segari Melintang), Daerah Manjung, Perak dilulus untuk dijadikan kuari telah mengesahkan dakwaan Sahabat Alam Malaysia (SAM) sebelum ini.

Kelulusan kegiatan kuari dalam Hutan Simpanan Kekal (HSK) adalah bercanggah dan tidak mematuhi ketetapan Mesyuarat Majlis Tanah Negara (MTN) ke-70 tahun 2014.

PENEBANGAN POKOK-POKOK DI BEBERAPA KAWASAN DI KUALA KANGSAR, PERAK

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dukacita apabila mendapati sebilangan pokok telah ditebang di beberapa kawasan di Kuala Kangsar terutama di Dataran Sungai Perak dan Jalan Dato' Sagor.

SAM mendapati pokok-pokok yang telah ditebang adalah pokok yang telah matang manakala usia pokok yang telah ditebang di Jalan Dato' Sagor dianggarkan lebih 30 tahun.

SAM mempersoal justifikasi dan keperluan pokok-pokok tersebut ditebang sama ada kawasan yang berkenaan hendak digunakan untuk kepentingan awam yang tidak dapat dielakkan atau keperluan mendesak sehingga terpaksa dimusnahkan.

Tidak ada alternatif lainkah selain daripada menebang pokok atau sekiranya perlu juga kawasan tersebut untuk kepentingan awam tidak bolehkah pihak Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (MPKK) memindahkan pokok-pokok yang terlibat untuk ditanam di tempat lain.

Antara spesies pokok yang dikenal-pasti telah ditebang ialah pokok Ara (Ficus spp.), Hujan-hujan (Samanea saman) dan Khaya (Khaya senegalensis).

Oleh itu SAM menggesa MPKK memberi penjelasan berhubung penebangan sebilangan pokok di Kuala Kangsar.

Kenyataan Media, 24 Julai 2017

CAP KESAL PUNCA BANJIR LUMPUR DI BAYAN BARU BELUM DITANGANI

Beginilah kesan banjir yang berlaku di Bayan Baru.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) kesal punca kejadian banjir lumpur yang kerap berlaku di kawasan Bayan Baru masih belum ditangani dengan berkesan oleh kerajaan negeri ini.

Walau pun masalah tersebut telah beberapa kali disuarakan oleh CAP sejak 10 tahun yang lalu namun ia masih berlaku hingga sekarang dan menjejaskan aktiviti penduduk-penduduk di kawasan berkenaan dan para pengguna jalan di sini setiap kali kejadian itu berlaku.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt