Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

PENCEMARAN AIR DARI PARIT-PARIT JPS DI DAERAH SEBERANG PERAI SELATAN, SAMPAI BILA?

Kualiti air yang berkelodak.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) dan pihak-pihak yang berkenaan termasuk Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) memantau dan mengambil sampel air bagi mengetahui kandungan serta paras pencemaran air dari parit-parit kawalan JPS yang dilihat berada pada tahap kualiti air yang kurang memuaskan.

Antara parit-parit yang tercemar adalah Parit D3 (Parit Paya Mahang B), Parit D1 (Sg. Bakar Arang) dan beberapa parit lagi sekitar kawasan Seberang Perai Selatan. Jelas kelihatan warna air dalam parit-parit berkenaan adalah berwarna hitam serta kotor, berbau, berkelodak dan berminyak. Kesemua parit yang dimaksudkan tersebut dapat dilihat dengan jelas melalui Lebuh Raya Utara Selatan (antara hentian Sungai Bakap hingga ke susur keluar Bukit Tambun dan susur keluar Batu Kawan).

Perladangan monokultur di ambang darurat iklim

September 21 adalah Hari Antarabangsa Perjuangan menentang Perladangan Monokultur Kayu, hari di mana gerakan masyarakat sivil dan komuniti di seluruh dunia memperingati penentangan ke atas perladangan monokultur kayu yang telah memusnahkan ekosistem dan mengancam komuniti. Walaupun ianya dimulakan oleh komuniti yang terjejas oleh perladangan monokultur kayu di Brazil pada tahun 2004, kemusnahan ekosistem dan kesan-kesan sosial yang dicetuskan oleh apa juga jenis monokultur yang besar adalah pada dasarnya sama sahaja, apa pun tanaman pilihannya.

Keputusan Mahkamah Berhubung Projek Granito Mesti Disemak Semula

Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA) menggesa Peguam Negara (AG) supaya menyemak semula dan menfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Sesyen di Pulau Pinang kelmarin, di mana jurutera perunding dan firma kejuruteraan yang terlibat dalam tragedi tanah runtuh di Tanjung Bungah pada Oktober 2017 masing-masing dikenakan denda RM40,000.

Menurut laporan media, jurutera perunding, Khoo Koon Tai, dan firma Perunding KAA Sdn. Bhd. mengaku bersalah terhadap tuduhan di bawah Seksyen 15 (1) Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 kerana gagal menyediakan pengiraan kejuruteraan bagi cerun sementara untuk projek Granito di mana berlakunya tanah runtuh, dengan itu gagal untuk memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan semua pekerja di tapak pembinaan.

SARANAN DARIPADA SURUHANJAYA SIASATAN NEGERI (SSN) BERHUBUNG KES GRANITO MESTILAH DITERJEMAHKAN KEPADA TINDAKAN OLEH AGENSI KERAJAAN

Saranan Suruhanjaya Siasatan Negeri (SSN) berhubung tragedi Granito di Tanjung Bungah yang membawa kepada 11 kematian pekerja pada 21 Oktober 2017, mestilah diterjemahkan dengan segera kepada tindakan dan dilaksanakan oleh semua agensi kerajaan yang berkaitan.

Ini perlu dilakukan dalam usaha untuk mencegah tragedi berkaitan pembangunan di lereng bukit dan kawasan berbukit pada masa depan, bukan hanya di Pulau Pinang tetapi di seluruh negara.

Kebimbangan Serius dan Persoalan yang Tidak Terjawab Berhubung Pembaharuan Operasi Lynas

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan yang serius berhubung keputusan kerajaan Pakatan Harapan untuk membenarkan Lynas untuk meneruskan operasinya untuk enam bulan lagi dan untuk sisa radioaktifnya kekal di negara ini.

Ini bermakna sekali lagi, satu lagi legasi toksik diwujudkan bagi generasi masa depan menderita, dengan tambahan kepada sisa radioaktif berbahaya sedia ada yang disimpan di Banjaran Kledang, Perak daripada kilang Asian Rare Earth.

KAJI SEMULA PEMBERIAN SEMULA LESEN PENGOPERASIAN KILANG PEMBUATAN BATERI DI JENJAROM, KUALA LANGAT, SELANGOR

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa supaya pihak Kerajaan Negeri Selangor dan jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan supaya mengkaji dengan sewajarnya mengenai pemberian semula lesen pengoperasian kilang pembuatan bateri di Jenjarom, Kuala Langat yang dijangkakan pada penghujung Ogos ini. SAM berpendirian bahawa amat tidak sesuai kilang terbabit beroperasi dekat kawasan perumahan kerana penduduk terdedah kepada pencemaran yang berisiko mengancam kesihatan mereka.

Malah kerja-kerja peleburan plumbum juga amat  tidak sesuai dijalankan di kawasan kampung kerana ia terlalu hampir dengan penempatan. Sekiranya perkara ini diteruskan, maka penduduk berdepan risiko kesihatan jangka panjang.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt