Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Tindakan Mengapit Tayar dan Menunda Kenderaan Amat Perlu Dilaksanakan

Syabas diucapkan kepada Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Datuk Bandar, Dato’ Maimunah Mohd Sharif, kerana menguatkuasakan tindakan mengapit tayar dan menunda kenderaan yang diparkir secara haram atau dengan sesuka hati.

Ini berikutan kes terbaharu di mana tayar kereta seorang wanita bersama ibu kelainan upaya dikapit di Jalan Macalister.

PERLOMBONGAN PASIR DAN PEMBALAKAN DI DALAM HUTAN SIMPAN KEKAL GUNUNG INAS ANCAM KESEIMBANGAN ALAM SEKITAR DI ULU MAHANG

Kerajaan Negeri Kedah, Jabatan Perhutanan Negeri Kedah, Pejabat Daerah dan Tanah Kulim perlu mengambil serius mengenai  perlombongan kuari pasir di dalam Hutan Simpan Kekal Gunung Inas yang berdekatan dengan Kampung Ulu Mahang, Kulim Kedah.

Walaupun aktiviti perlombongan kuari pasir yang telah sedia beroperasi tersebut mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Negeri, perkara ini perlu dikaji semula kerana ia melibatkan kawasan hutan simpan kekal. Perkara yang sama turut berlaku di mana kegiatan pembalakan di dalam hutan simpan kekal berkenaan masih berleluasa kerana aktiviti tersebut turut diberikan kelulusan.

Tanah Runtuh di Tanjung Bungah – Kerajaan Negeri dan MBPP Mesti Menjelaskan Kenapa Bantahan JAS Tidak Dipedulikan dan Perlu Bertanggungjawab

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA) amat terkejut apabila mendapati bahawa Kerajaan Negeri dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) memilih untuk tidak mempedulikan bantahan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi tapak pembangunan projek kediaman di Lembah Permai, Tanjung Bungah.

JAS telah menolak permohonan bagi kebenaran merancang selepas mengambilkira bahawa tapak pembangunan itu terletak berdekatan kawasan kuari dan tidak terdapat zon penampan antara projek apartmen dan aktiviti kuari berdekatan seperti yang dinyatakan dalam ‘Garis Panduan Tapak dan Zon Kawasan Kediaman dan Industri’.

GESAAN SEKALI LAGI UNTUK HENTIKAN DENGAN SEGERA SEMUA PEMBANGUNAN DI LERENG BUKIT

KENYATAAN AKHBAR PENANG FORUM

Kenapa perlu suatu tragedi berlaku di Pulau Pinang sebelum kerajaan negeri Pulau Pinang dan kerajaan tempatan sedar tentang bahaya pembangunan berleluasa dan tidak mampan, terutamanya di lereng bukit? Atau adakah mereka akan sedar?

Dua tahun yang lalu, pada Disember 2015, Penang Forum, yang bimbang dengan pembangunan negatif seperti ini telah menganjurkan acara setengah hari bertajuk "Selamatkan Bukit-Bukau Kami" di mana pakar-pakar kejuruteraan, perancangan dan undang-undang telah membentangkan bahaya pembangunan di lereng bukit. (Pembentangan boleh didapati di laman web Penang Forum.) Seterusnya Penang Forum telah meminta kerajaan untuk mengkaji semula dan menghentikan projek-projek pembangunan yang baru di lereng bukit. Kami amat dukacita kerana permintaan tersebut jatuh pada telinga pekak dan akibatnya adalah tragedi yang amat teruk berlaku pada 21 Oktober yang mana dijangkakan kira-kira 14 nyawa hilang dalam kejadian tanah runtuh di kawasan pembinaan projek lereng bukit di Tanjung Bungah.

"Bertindak Sekarang Untuk Tangani Masalah Banjir di Pulau Pinang"

Bimbang dengan banjir yang melanda Pulau Pinang pada 15 September 2017, beberapa Persatuan Penduduk dan Wakil Komuniti berkumpul bersama untuk membuat gesaan kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan wakil rakyat mereka supaya mengambilkira situasi taburan hujan, banjir dan hakisan bukit dengan secara serius.

Kejadian banjir di Pulau Pinang baru-baru ini mendedahkan penyebab jangka pendek dan jangka panjang serta langkah yang diperlukan untuk mengurangkan dan menyelesaikan masalah banjir.

NELAYAN PANTAI MENJADI MANGSA PROJEK TAMBAK LAUT DI P.PINANG

Sahabat Alam Malaysia (SAM) kesal serta bimbang berhubung ancaman berterusan ke atas kehidupan lebih 4,000 nelayan pantai Pulau Pinang berikutan projek tambak laut yang sedang dan akan dilaksanakan di negeri ini.

Walau pun banyak bantahan telah dibuat oleh nelayan-nelayan pantai yang terlibat dan SAM sebelum ini namun hingga sekarang belum menampakkan jaminan kukuh dari kerajaan Pulau Pinang bahawa projek tersebut tidak mengancam alam sekitar dan kehidupan masyarakat nelayan di negeri ini.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt