Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

SARANAN DARIPADA SURUHANJAYA SIASATAN NEGERI (SSN) BERHUBUNG KES GRANITO MESTILAH DITERJEMAHKAN KEPADA TINDAKAN OLEH AGENSI KERAJAAN

Saranan Suruhanjaya Siasatan Negeri (SSN) berhubung tragedi Granito di Tanjung Bungah yang membawa kepada 11 kematian pekerja pada 21 Oktober 2017, mestilah diterjemahkan dengan segera kepada tindakan dan dilaksanakan oleh semua agensi kerajaan yang berkaitan.

Ini perlu dilakukan dalam usaha untuk mencegah tragedi berkaitan pembangunan di lereng bukit dan kawasan berbukit pada masa depan, bukan hanya di Pulau Pinang tetapi di seluruh negara.

Kebimbangan Serius dan Persoalan yang Tidak Terjawab Berhubung Pembaharuan Operasi Lynas

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan yang serius berhubung keputusan kerajaan Pakatan Harapan untuk membenarkan Lynas untuk meneruskan operasinya untuk enam bulan lagi dan untuk sisa radioaktifnya kekal di negara ini.

Ini bermakna sekali lagi, satu lagi legasi toksik diwujudkan bagi generasi masa depan menderita, dengan tambahan kepada sisa radioaktif berbahaya sedia ada yang disimpan di Banjaran Kledang, Perak daripada kilang Asian Rare Earth.

KAJI SEMULA PEMBERIAN SEMULA LESEN PENGOPERASIAN KILANG PEMBUATAN BATERI DI JENJAROM, KUALA LANGAT, SELANGOR

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa supaya pihak Kerajaan Negeri Selangor dan jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan supaya mengkaji dengan sewajarnya mengenai pemberian semula lesen pengoperasian kilang pembuatan bateri di Jenjarom, Kuala Langat yang dijangkakan pada penghujung Ogos ini. SAM berpendirian bahawa amat tidak sesuai kilang terbabit beroperasi dekat kawasan perumahan kerana penduduk terdedah kepada pencemaran yang berisiko mengancam kesihatan mereka.

Malah kerja-kerja peleburan plumbum juga amat  tidak sesuai dijalankan di kawasan kampung kerana ia terlalu hampir dengan penempatan. Sekiranya perkara ini diteruskan, maka penduduk berdepan risiko kesihatan jangka panjang.

Kemusnahan hutan dan pencabulan NCR di Sarawak:Kerajaan persekutuan wajib turun ke lapangan

Pada Hari Antarabangsa Orang Asal Sedunia hari ini, Sahabat Alam Malaysia (SAM) ingin mengulangi permintaan kami kepada kerajaan persekutuan untuk turun ke lapangan bagi memahami dengan terperinci bagaimana projek-projek perladangan monokultur di Sarawak telah menyebabkan kemusnahan hutan dan pencabulan hak tanah adat (NCR). Kami telah menyuarakan hal ini buat pertama kali sewaktu pelancaran penerbitan kami, The Land We Lost – Native customary rights and monoculture plantations in Sarawak (Tanah Kami yang Hilang – Hak tanah adat dan perladangan monokultur di Sarawak) pada Julai 21.

Penerbitan ini menegaskan kita wajib memahami konteks perladangan monokultur besar di Sarawak dengan tepat. Pertama, ia membabitkan kemusnahan hutan. Kedua, ia merupakan sebuah perkembangan pasca-pembalakan yang bermula pada lewat 1990an, setelah sumber kayu balak semakin berkurangan akibat dari pembalakan tidak terkawal yang dilakukan selama lebih dari dua dekad. Ketiga, ia melibatkan pencabulan NCR. Keempat, kemusnahan ini berlaku akibat dari keluasan ladang yang melampau serta cara dan konteks projek-projek ini dibangunkan, yang lazimnya melibatkan syarikat-syarikat besar. Oleh itu, kami tetap menyokong usaha melindungi kepentingan para pekebun kecil di seluruh negara. Kelima, Licence for Planted Forest (LPF) di bawah bidangkuasa Jabatan Hutan Sarawak, walaupun melibatkan 285,520 hektar tanaman sawit, pada dasarnya adalah permit untuk penanaman kayu kertas dan balak. Pada tahun 2017, keluasan kawasan LPF ini adalah 2.8 juta hektar, lebih luas lagi dari kawasan penanaman sawit menurut data Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang berjumlah 1.5 juta hektar di Sarawak.

 

CAP Menggesa Kerajaan Pulau Pinang Untuk Tidak Mengambil Laluan Insinerator

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) kecewa bahawa kerajaan Pulau Pinang sedang mempertimbangkan teknologi insinerator (penunuan) untuk melupuskan sisa perbandaran di Negeri ini. CAP menggesa kerajaan Pulau Pinang untuk bergerak ke arah sisa sifar dan tidak mengambil laluan insinerator.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan Jagdeep Singh Deo dilaporkan menyatakan bahawa pendirian sebelumnya yang diambil oleh Pulau Pinang adalah "tidak" kepada insinerator, tetapi dengan kemajuan teknologi terkini, kerajaan percaya ia selamat digunakan.

Mengecilkan PSR dengan pembiayaan Persekutuan untuk PTMP bukanlah jawapannya – Gesaan supaya batalkan PSR dan kaji semula PTMP – kata SAM

Mengecilkan projek Tebus Guna Selatan Pulau Pinang (PSR) jika terdapat pembiayaan Persekutuan bagi komponen PTMP seperti Transit Aliran Ringan (LRT) Bayan Lepas dan Pan Island Link (PIL 1) tidak akan menyelesaikan masalah asas yang dihadapi oleh PSR dan PTMP.

Dilaporkan di dalam media bahawa berikutan pertemuan dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB. Chow Kon Yeow bahawa ia merupakan salah satu perkara yang telah dipertimbangkan.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt