Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

APAKAH PUNCA PERAIRAN PULAU PINANG DICEMARI LOGAM BERAT?

Perairan Taman Negara Pulau Pinang Turut Dicemari oleh Logam Berat.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Perikanan mendedahkan kepada umum hasil siasatan berhubung masalah pencemaran logam berat yang dilaporkan berlaku di perairan Tanjung Bungah,Teluk Bahang dan Taman Negara Pulau Pinang di sini.

CAP terperanjat dan merasa bimbang dengan kejadian tersebut kerana ia bukan saja boleh menjejaskan hidupan laut di kawasan terbabit malah amat berbahaya kepada kesihatan awam.

SAM,CAP Gesa Haramkan Import Sisa Plastik

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan mengharamkan pengimportan sisa plastik di negara ini demi menjaga alam sekitar dan kesihatan orang ramai.

Sehubungan itu kami meminta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan menghentikan pengeluaran permit (Approved Permits – AP) bagi tujuan tersebut dengan segera.

MASALAH PEMBUANGAN SISA SECARA HARAM DI BEBERAPA JALAN BAN SEKITAR SEBERANG PERAI SELATAN (SPS): SAMPAI BILA ?

Pembuangan sisa domestik, sisa pembinaan serta sisa kilang di beberapa  kawasan khususnya di jalan ban kini seolah-olah menjadi trend di kalangan pihak-pihak tertentu sebagai langkah alternatif untuk memudahkan kerja dan tenaga. Mungkin dengan kaedah ini lebih menjimatkan kos berbanding dibuang ke tapak pelupusan sisa yang sah.

Masalah yang berlaku ini adalah disebabkan oleh tiada tindakan berkesan yang serius diambil oleh pihak berkuasa  terutamanya Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Pulau Pinang  bagi mengatasi masalah yang dibangkitkan oleh orang awam.

BANTAHAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN LADANG MONOKULTUR DALAM HUTAN SIMPANAN KEKAL

Sahabat Alam Malaysia (SAM) berasa dukacita apabila Kerajaan Persekutuan dan beberapa Kerajaan Negeri di Semenanjung Malaysia masih meneruskan dasar dan meluluskan pelaksanaan pembangunan ladang monokultur (contohnya ladang hutan spesies getah klon balak dan ladang durian ‘musang king’) dalam Hutan Simpanan Kekal (HSK) pada skala yang besar.

Antara negeri-negeri yang giat melaksanakan pembangunan ladang monokultur dalam HSK dan membimbangkan kami ialah Kelantan, Perak, Pahang dan Kedah seperti di lampiran.

200 NELAYAN PANTAI CHANGKAT DIANCAM PENCEMARAN – SAM

Keadaan air sungai di Changkat yang hitam pekat, busuk dan berminyak.

Lebih kurang 200 nelayan pantai di Changkat daerah Seberang Perai Selatan (SPS) Pulau Pinang terjejas sumber pendapatan mereka berikutan masalah pencemaran sungai dan laut yang semakin serius berlaku di kawasan itu.

Kejadian tersebut yang sudah berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu gagal diambil tindakan oleh kerajaan negeri ini dan jabatan yang terlibat walau pun berpuluh aduan telah dikemukakan oleh nelayan terbabit termasuk SAM.

Kajian Baru Mendedahkan Krisis Perdagangan Antarabangsa Plastik “Kitar Semula”

Kuala Lumpur / Hong Kong / Berkeley, USA, 23 April 2019 — Pencemaran air, kematian tanaman, penyakit serta pembakaran terbuka sisa plastik telah melanda Asia Tenggara di samping plastik “kitar semula” dunia, berdasarkan kepada laporan GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives) dengan analisis data perdagangan sisa global oleh Greenpeace East Asia.

"Sisa plastik dari negara maju melanda komuniti di Asia Tenggara, mengubah kawasan yang dulunya bersih dan subur menjadi tapak pelupusan toksik. Ianya tidak adil bagi negara dan komuniti yang mempunyai kurang keupayaan dan sumber untuk menangani masalah pencemaran plastik dijadikan sasaran tapak lambakan plastik pakai-buang yang dijana di negara maju,” kata Von Hernandez, penyelaras global gerakan Break Free from Plastic.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt