Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

SAM GESA PEMBINAAN KILANG KELAPA SAWIT DI SUNGAI RANGGAM DI KAJI SEMULA

Bimbang Alam Sekitar Tercemar, Kehidupan Penduduk Terjejas

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Perak dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengkaji semula rancangan pembinaan kilang kelapa sawit di Sungai Renggam Pasir Salak di sini yang mencetuskan bantahan di kalangan penduduk tempatan baru-baru ini,

Mereka bimbang jika kilang tersebut dibina di kawasan berkenaan ia boleh menjejaskan alam sekitar dan kehidupan para penghuni taman perumahan berhampiran serta nelayan-nelayan sungai di tempat itu.

ATASI SEGERA MASALAH PERPARITAN

Limpahan air (Overflow) dari Sungai Jawi yang berlaku pada 09 September 2017 yang menyebabkan banjir kilat berlaku.

Punca Limpahan Air di Kawasan Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan dan Relau, Kedah Darul Aman

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa pihak-pihak berkenaan supaya menyiasat punca sebenar masalah limpahan air sungai ekoran dari hujan lebat yang berlaku di beberapa kawasan sekitar Seberang Perai Selatan baru-baru ini pada 9 September 2017 (Sabtu).  Tindakan wajar termasuk menaik taraf sistem perparitan perlu diambil bagi menangani masalah limpahan air dari memasuki ke kawasan perumahan, kampung, premis perniagaan dan kawasan lain.

Kajian terperinci perlu dibuat oleh pihak-pihak berkenaan kerana masalah perparitan telah menyebabkan limpahan air yang serius hingga mengakibatkan kerosakan harta benda, tanaman,  haiwan ternakan  dan peliharaan.

Habitat Kelip-Kelip dan Hidupan Akuatik Sungai Sepetang Bakal Musnah

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menyuarakan kebimbangan terhadap pencerobohan dan pemusnahan rizab Sungai Sepetang, Daerah Kerian dan Daerah Larut Matang dan Selama, Perak yang masih dilakukan oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab.

Tinjauan pihak SAM dengan beberapa ahli jawatankuasa Persatuan Kelip-Kelip Kampung Dew, Taiping baru-baru ini mendapati dianggarkan 6 hektar kawasan rizab Sungai Sepetang yang dilitupi dirian pokok Nipah dan Berembang khususnya telah dimusnahkan.

KERAJAAN NEGERI MESTI MENEMUI PENDUDUK YANG TERJEJAS OLEH PROJEK JALAN BERKEMBAR PESISIR PANTAI UTARA

Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA) menggesa Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengadakan sesi dialog dengan semua penduduk di sepanjang jajaran Projek Jalan Berkembar Pesisr Pantai Utara (NCPR) dari Teluk Bahang ke Tanjung Bungah, untuk menjelaskan butiran penuh mengenai jalan dan mendapatkan maklum balas daripada mereka.

Sebagai tambahan, Kerajaan Negeri juga mestilah menjelaskan semua alternatif yang ada untuk jalan itu dan analisis kos manfaat untuk NCPR, supaya penduduk yang terjejas di kawasan itu menyedari sepenuhnya mengenai alasan Kerajaan Negeri untuk melaksanakan projek itu.

MENJIMATKAN MASA 14 MINIT PADA KOS RM1 BILION BUKAN SATU KEWAJARAN BAGI JALAN PESISIRAN TANJUNG BUNGAH-TELUK BAHANG – KATA TBRA

Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA), yang mewakili penduduk di kawasan Tanjung Bungah, merayu kepada Ketua Menteri Pulau Pinang supaya membatalkan cadangan pembinaan Jalan Berkembar Pesisiran Pantai Utara (NCPR) dari Tanjung Bungah ke Teluk Bahang.

TBRA membuat gesaan ini selepas mengkaji Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) untuk jalan itu. Dalam ulasan kami ke atas EIA yang diserahkan kepada Jabatan Alam Sekitar (DOE) pada 31 Julai 2017, kami menggesa DOE supaya tidak meluluskan EIA. Ulasan itu juga turut dikemukakan kepada Ketua Menteri pada 21 Ogos 2017.

Atasi Pencemaran Plastik, Galakkan Sisa Sifar di Rantau ASEAN

Sempena sambutan 50 tahun Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) yang disambut bulan ini, pertubuhan alam sekitar menggesa pertubuhan serantau ini bertindak terhadap pencemaran plastik di rantau ini.

“Negara anggota ASEAN boleh menghentikan pencemaran plastik dan melindungi lautan kita dengan menggubal dasar yang akan mengurangkan penggunaan plastik guna buang, melindungi sempadan rantau ini daripada menjadi tempat longgokan sisa dan teknologi pengurusan sisa yang mencemarkan dari negara lain, dan melaksanakan penyelesaian mesra alam berkesan  terhadap krisis sisa,” kata Von Hernandez, Penyelaras Global Pergerakan Break Free From Plastic (BFFP).

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt