Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

MASA UNTUK MELINDUNGI, BUKAN UNTUK MEMUSNAHKAN

Sempena Hari Bumi pada 22 April tahun ini, Sahabat Alam Malaysia (SAM) ingin mendedahkan fakta bahawa satu per lima spesies mamalia ditemui di Malaysia menghadapi kepupusan. Ini menurut data yang disediakan oleh Bank Dunia pada 2015, yang mendedahkan pada 2014 sebanyak 70 spesies daripada 336 mamalia berada dalam bahaya. Klasifikasi khusus ini meletakkan Malaysia di tangga ketujuh di dunia, manakala di Asia Tenggara di tempat kedua hanya selepas Indonesia di mana 184 spesies berisiko (pertama di dunia).

Malaysia adalah negara paling berbahaya di dunia bagi spesies yang sudah pun berisiko. Kemunculan berterusan berita hidupan liar di media memerlukan perhatian serius daripada kerajaan dan pihak berkuasa berkaitan. Daripada menjerat, kematian di jalan raya, gajah mengganas di kawasan kampung dan memusnahkan tanaman, primat berisiko, pembunuhan beruang matahari hinggalah kepada memakan telur penyu, penjualan hidupan liar melalui media sosial dan senarainya berterusan.

CAP dan SAM Alu-alukan Penjelasan Kerajaan Persekutuan Mengenai Projek Tambak Laut

CAP dan SAM lega apabila membaca penjelasan oleh Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad bahawa Majlis Perancangan Fizikal Negara (MPFN) tidak meluluskan Projek Tambak Laut Selatan Pulau Pinang (PSR).

Kami amat mengalu-alukan keputusan MPFN) untuk tidak meluluskan projek tambak laut itu tetapi memberikan 18 syarat kepada kerajaan negeri dan meminta kerajaan negeri supaya berhubung dengan komuniti tempatan dan memastikan keperluan mereka dipertimbangkan.

Kebenaran Meneruskan Projek Tambak Laut Selatan Pulau Pinang Amat Mengejutkan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dan kecewa apabila mendapati bahawa Projek Tambak Laut Selatan Pulau Pinang (PSR) yang menjadi kontroversi telah diberikan kebenaran untuk meneruskan projek oleh Majlis Perancangan Fizikal Negara (NPPC), dengan mengenakan 18 perkara sebagai nasihat kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Pencemaran Najis Babi Di Tasek Gelugor Semakin Serius – CAP

Najis babi yang mendap di dalam Sungai Kereh, Tasek Gelugor, SPU.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) merasa kesal berhubung kejadian pencemaran najis babi di Kampung Selamat Tasek Gelugor daerah Seberang Perai Utara (SPU) di sini yang semakin serius berlaku sekarang.

Masalah yang sudah berlarutan sejak 40 tahun yang lalu itu bukan saja mencemarkan air Sungai Kereh di sini malah menimbulkan bau busuk dan mengancam lebih 2,000 penduduk serta 400 pesawah di kawasan berkenaan.

CAP dan SAM Kecewa Kelulusan EIA untuk Pan Island Link

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia Malaysia (SAM) amat kecewa dengan pengumuman Ketua Menteri Pulau Pinang hari ini bahawa Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) untuk Pan-Island Link (PIL) telah diluluskan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) dengan 56 syarat.

Kami juga amat terkejut JAS telah meluluskan EIA walaupun mendapat maklum balas daripada orang awam.

Masalah sistem perparitan Seberang Perai: Siasat punca dan cari penyelesaian

Adakah industri di kawasan ini tidak mencemarkan air dalam parit berkenaan.

Masalah banjir kilat di beberapa buah kawasan sekitar Seberang Perai Selatan hingga ke Seberang Perai Utara tidak akan berkesudahan sekiranya sistem perparitan sistematik yang membolehkan air bertakung dapat mengalir keluar dari kawasan-kawasan yang dilabelkan sebagai “hot spot” banjir.

Pihak-pihak yang berkenaan terutamanya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) seharusnya mencari punca yang membawa kepada permasalahan  limpahan air sehingga menyebabkan berlakunya banjir kilat bila hujan lebat yang berterusan  berlaku.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt