Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

500 PENDUDUK JENIANG DIANCAM BANJIR KILAT: CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan negeri Kedah dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiasat dan mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah banjir kilat  yang di hadapi oleh lebih 500 penduduk di daerah Kuala Muda dekat Jeniang di sini.

Masalah yang melibatkan Kampung Batu 8, 9 dan 10 itu telah berlaku sejak 2014 namun hingga sekarang tidak ada tindakan yang diambil oleh mana-mana pihak bagi mengatasinya.

Kerajaan perlu teguh dengan pendirian meminta Lynas menghantar keluar bahan buangan radioaktif dan berbahaya.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyokong keputusan kerajaan untuk meminta Lynas Malaysia Sdn. Bhd. memindah keluar dan melupuskan 451,464 tan metrik sisa radioaktif yang terkumpul.

Pada pandangan kami, sisa radioaktif itu perlu dieksport oleh Lynas ke Australia kerana bahan mentah yang diproses menjadi nadir bumi itu berasal dari Australia.

Pemulihan – Serahkan Kepada Pakar

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dengan cara prosedur untuk memindahkan sepasang ungka yang membawa kepada mengelakkan diri selama tiga hari.

Sementara terdapat undang-undang tempatan, wilayah dan persekutuan yang melarang orang awam daripada memiliki haiwan liar, malah menjaganya sementara untuk melepaskannya, pemulih hidupan liar atau pusat jagaan dibenarkan untuk memelihara hidupan liar bagi pemulihan.

Sahabat Alam Malaysia Persoal Komitmen dan Iltizam Selangor Pertahan Hutan Simpanan Kekal

 

Sahabat Alam Malaysia (SAM) membantah cadangan Pihak Berkuasa Negeri Selangor untuk memansuhkan lagi dua kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) di negeri Selangor.


Dua kawasan HSK tersebut ialah sebahagian Hutan Simpan Sungai Buloh (HS Sungai Buloh), Daerah Petaling seluas 1.2418 hektar dan sebahagian Hutan Simpan Bukit Lagong, Daerah Gombak seluas 28.3 hektar.

Pergerakan Global Tuntut Hapuskan Plastik Guna Buang, Guna Sekali

Gesaan Terhadap Pihak Kerajaan dan Korporat Agar Bebas Daripada Plastik

Sebagai sebahagian daripada sambutan Hari Bumi pada tahun ini, #breakfreefromplastic, pergerakan global yang disokong oleh lebih daripada 1,100 pertubuhan, termasuk Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM), menggesa kerajaan di seluruh dunia  supaya mengehadkan atau menghapuskan penggunaan plastik guna sekali  (single-use plastics - SUPs), dengan menekankan bahawa pengeluaran dan penggunaan tanpa had plastik guna buang membawa kepada kebanjiran plastik sehingga menjadi krisis.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt