Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Pemaju Tidak Sepatutnya Menyediakan Pinjaman Perumahan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) membantah dengan sekeras-kerasnya terhadap keputusan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk membenarkan pemaju memberikan pinjaman di bawah Akta Pinjaman Wang (Pindaan) 2011. Menurut Menteri Tan Sri Noh Omar ia adalah situasi menang-menang.

Sebenarnya hanya satu pemenang sahaja yang jelas daripada skim ini iaitu pemaju. Noh juga dipetik sebagai berkata “Niat kami adalah untuk membantu pemaju menjual rumah yang mereka bina”. Adakah kerajaan sedang memindahkan beban unit yang tidak terjual kepada pengguna?

Kutipan Hutang Mesti DikawalHutang isi rumah negara ini setinggi 88% daripada Keluaran Negara Kasar dan dengan purata, nisbah bayaran semula hutang adalah sekitar 44% (ia bermaksud bahawa 44% daripada pendapatan digunakan untuk membayar hutang). Tambahan pula, secara purata seramai 55 orang diisytiharkan bankrap setiap hari.

Ini bermakna ramai orang tidak mampu atau mungkin tidak lama lagi juga tidak mampu untuk membayar bayaran ansuran bulanan mereka. Dengan begitu ramai rakyat Malaysia yang berhutang adalah wajar untuk mengawal urusan pengutipan hutang.

Haram Membeli Surat Pajak Gadai

Sudah bertahun-tahun amalan membeli surat pajak gadai berlaku di negara ini. Menurut agensi penguatkuasa, Bahagian Pemberi Pinjam Wang dan Pemegang Pajak Gadai, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, adalah tidak sah atau haram bagi sesiapa sahaja untuk membeli surat pajak gadai.

Di sebalik undang-undang dan denda yang dikenakan tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi 12 tahun, amalan ini masih berterusan dan semakin berleluasa. Tindakan tidak mempedulikan undang-undang yang ada berpunca daripada kelemahan agensi penguatkuasaan itu sendiri. Pembeli surat pajak menjadi begitu berani sehingga secara terbuka mengiklankan perkhidmatan mereka.

 

Kekal kepada garis panduan pinjaman baharu

Bank Negara tidak sepatutnya melonggarkan garis panduan pinjaman kereta baharu sepertimana yang dicadangkan oleh Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysia (Peda).

Menurut laporan berita, Peda mendakwa pendapatan ahlinya terjejas disebabkan oleh garis  panduan baharu itu, hanya 30% daripada pembeli kereta yang berpotensi berjaya untuk memperolehi pinjaman sewa beli.

alt

alt

alt

alt

alt