Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Tanggungjawab PLUS Menjaga Keselamatan Lebuh Raya

Sesetengah kemalangan tidak seharusnya berlaku di lebuh raya, contohnya akibat benda asing yang terdapat di atas lebuh raya. Bagaimanapun, kemalangan seperti itu berlaku apabila terdapat benda yang jatuh daripada kenderaan (terutamanya kenderaan berat) atau tayar celup yang pecah dengan meninggalkan cebisan getah di atas lebuh raya.

Pengguna lebuh raya membayar tol dan PLUS bertanggungjawab untuk menjaga bagi memastikan perjalanan mereka selamat dan tidak melanggar benda asing atau haiwan melintas di atas lebuh raya semasa memandu.

LIABILITI TANPA KESALAHAN: BIARLAH ORANG AWAM TENTUKAN

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) sesungguhnya percaya bahawa pengguna akan mendapat manfaat daripada Liabiliti Tanpa Kesalahan (No Fault Liability atau ringkasnya NFL) sama seperti pekerja menikmati faedah daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang beroperasi atas prinsip NFL. Jika PERKESO telah meniti kejayaan lebih empat dekad, kenapa tidak NFL mengecapi kejayaan yang sama?

CAP tidak bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh mantan pengerusi Majlis Peguam, Kuthubul Zaman Bukhari bahawa “sebarang langkah untuk memperkenalkan skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL) akan menyebabkan pemandu kenderaan terpaksa membayar premium yang lebih tinggi”. Kenyataan itu tidak berasas sama sekali.

Bank Negara Malaysia Membuat Pusingan U Berhubung Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan

Adakah pengguna terpaksa membayar lebih untuk insurans kenderaan mereka berbanding apa yang mereka bayar sekarang apabila nyahtarif insurans kenderaan bermula pada 1 Julai? Ini adalah apa yang Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) faham kerana Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dalam jawapannya kepada soalan “Apakah % peningkatan yang boleh saya jangka (penekanan CAP) bagi premium kenderaan saya”: “Ia akan berbeza antara satu syarikat insurans dengan syarikat insurans yang lain. Pengguna perlu meneliti insurans kenderaan yang memenuhi keperluan mereka.”

Laporan yang memetik Persatuan Aktuari Malaysia (ASM) juga bersetuju bahawa “apabila nyahtarif tarif dan perniagaan kenderaan, kadar premium dijangka meningkat bagi perniagaan kenderaan yang akan menghasilkan penambahbaikan nisbah kerugian kenderaan daripada mengalami kerugian semasa atau kedudukan pulang balik modal.”

PAKEJ INSURANS MELALUI TELEMARKETING

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) ingin mengemukakan kepada orang ramai mengenai isu polisi insurans melalui telemarketing.

Berdasarkan kepada aduan yang diterima oleh pihak kami, kami mendapati ramai pengguna terperangkap dalam perangkap tanpa mengetahui membeli polisi insurans yang dipromosikan melalui telemarketing.

Pengguna perlukan skim insurans motor liabiliti tanpa kesalahan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan pengumuman oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang akan berunding dengan semua pihak yang berkaitan pada bulan depan sebelum mengemukakan cadangan skim kematian dan kecederaan pihak ketiga.

Pada Ogos 2007, Pejabat Peguam Negara mengemukakan kertas cadangan awal untuk memperkenalkan Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL). Terdapat perbincangan intensif dengan semua pihak yang berminat termasuk BNM akan keperluan untuk skim NFL.

Liabiliti tanpa kesalahan adalah skim yang lebih baik

Kerajaan telah menolak cadangan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) bagi skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL) bagi mangsa kemalangan jalan raya dan sebagai ganti memutuskan untuk mengekalkan sistem masa kini dengan beberapa perubahan.

Perlindungan kenderaan pihak ketiga yang baru akan dilaksanakan awal tahun depan, juga sistem liabiliti berasaskan kesalahan (FBL). Mangsa kemalangan akan rugi dengan penolakan skim NFL.

alt

alt

alt

alt

alt