Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Komplot Macau Dan Bank Telemarketing

Menurut laporan berita, ramai rakyat Malaysia menjadi mangsa kepada komplot Macau atau penipuan melalui telefon yang semakin meningkat sejak tiga tahun lepas. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati ini amat mengejutkan memandangkan ini merupakan satu taktik penipuan yang telah lama berlaku. Laporan itu menyatakan pihak polis telah memberi amaran kepada mereka mengenai sindiket dan penipu ini yang menghubungi mereka dengan menyamar sebagai pegawai Bank Negara, pegawai polis atau pegawai bank mereka. Namun mereka masih dengan mudah menjadi mangsa kepada komplot Macau.


Isu Keselamatan Siber Dan Perbankan Elektronik Masih Belum Terjawab

Persatuan Bank-bank di Malaysia (ABM) telah memberikan maklum balas kepada kebimbangan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berhubung keselamatan siber di Malaysia. Malangnya banyak perkara yang kami kemukakan masih tidak dijawab. Kami percaya kami perlu mengemukakannya sekali lagi dengan terang dan jelas agar ia dapat ditangani dengan lebih berkesan. Malah kami berharap pihak-pihak yang berkenaan dapat menjelaskannya secara lebih santai.

 

Adakah Keselamatan Siber Kita Tidak Wujud?

Kes kumpulan warga Amerika Latin menggodam beberapa mesin teller automatik atau ATM di Malaysia serta melarikan lebih RM3 juta amat menakutkan. Ia sepatutnya membuka mata kita bahawa keselamatan siber di negara ini amat kekurangan dan lemah serta ada kemungkinan maklumat peribadi dan kewangan kita tidak seselamat yang diharapkan.

 

Peningkatan kos penggunaan cek tidak dapat diterima

Cadangan Bank Negara untuk meningkatkan kos penggunaan cek dari 15 sen kepada 65 sen bermula 2014, tidak wajar dan perlu ditarik balik.

Walaupun Bank Negara mahu menggalakkan pengguna berubah kepada penggunaan pembayaran elektronik, adalah terlalu awal untuk berbuat demikian memandangkan transaksi secara dalam talian mempunyai batasannya.

Peguam cara tidak patut mengenakan bayaran kepada penggadai bagi pertukaran nama bank dalam dokumen gadaian

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Majlis Peguam Malaysia dengan segera mengarahkan ahlinya supaya tidak mengenakan caj bagi penyediaan borang Pertukaran Nama dan Perintah Letakhak bagi pertukaran nama bank dalam dokumen gadaian  apabila melepaskan harta dari bank yang telah menukar nama kerana berlakunya penggabungan. Kos pertukaran nama bank dalam dokumen gadaian perlu ditanggung oleh bank berkenaan dan bukannya Penggadai.

Bertahan daripada perampasan bank

Dalam keadaan ekonomi yang suram ini, ketika pengguna berdepan dengan tekanan kewangan, terdapat peningkatan risiko kegagalan membayar pinjaman perumahan dan ini akan membawa kepada perampasan oleh pihak bank.

Bagaimanapun, proses perampasan itu tidak semestinya akan memusnahkan sama sekali kewangan peminjam jika mereka mengetahui dan melaksanakan hak mereka di bawah undang-undang.

alt

alt

alt

alt

alt