Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Pemakai tali leher menekan vena mereka dan menghasilkan tekanan yang tidak sihat.

Penyelidik dari University Hospital Schleswig-Holstein Jerman berkata ia mungkin menyebabkan masalah bagi kumpulan yang sudah pun berisiko akibat masalah tekanan darah seperti perokok dan orang tua.

Aliran darah serebrum, bekalan darah ke otak, didapati jatuh kepada purata 7.5 peratus dalam kalangan lelaki yang memakai tali leher, dengan tiada kejatuhan dilaporkan dalam kumpulan kawalan. Perbezaan ini disebabkan oleh tekanan tambahan daripada tali leher mencekik saluran darah, kata penyelidik.

Aliran darah ke otak amat penting untuk memastikan ia berfungsi dengan sempurna. Ia memberikan sel otak akses kepada oksigen, glukosa, dan nutrien yang diperlukan untuk melakukan tugas. Jika bekalannya mengering, ia boleh menyebabkan blip sementara atau dalam kes yang lebih teruk, kerosakan kekal.

Kajian awal yang diterbitkan dalam British Journal of Ophthalmology (Ogos 2003) mengatakan pemakaian tali leher terlalu ketat meningkatkan tekanan intraokular (IOP) di dalam mata, dan boleh menyebabkan glaukoma.

Para penyelidik itu memberi amaran, tali leher yang ketat boleh menyebabkan diagnosis perubatan yang tidak tepat. Apabila tali leher terlalu menekan vena jugular dalam leher, seluruh sistem vena turut tertekan. Ini menyebabkan doktor mendiagnosa anda mengalami hipertensi okular atau glaukoma padahal anda tidak menghidapnya jika anda memakai tali leher ketika menjalani pemeriksaan.

alt

alt

alt

alt

alt