Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Kesejahteraan Emosi Rakyat Malaysia

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan kesihatan sebagai "keadaan sempurna fizikal, mental, dan kesejahteraan sosial, dan tidak hanya ketika ketiadaan sakit atau kelemahan".

Kesejahteraan emosi adalah tunjang kepada kesihatan yang baik dalam dunia hari ini di mana penyakit mental dan fizikal dikaitkan dengan kemampuan kita untuk mengatasi tekanan kehidupan moden. Penyakit mental dan penyakit yang berkaitan dengan stres semakin meningkat dalam masyarakat bandar.

Kegilaan Kota

“Agaknya situasinya adalah seperti ini.

Bayangkan kita melihat pakar psikiatri sedang bertugas, psikiatri yang baik, penyayang, malah berbakat. Di luar bilik menunggu duduk sekumpulan pesakit, amalan yang berkembang maju. Seorang demi seorang dibawa masuk untuk menerima rawatan.

Mereka kelihatan banyak menuntut, mempamerkan gangguan emosi yang sebenar: hampir histeria, tertekan oleh kemurungan dan ingin membunuh diri, mengalami halusinasi, bertukar menjadi katatonia, menderita mimpi ngeri, manusia terdorong ke arah putus asa akibat khayalan paranoid bahawa mereka sentiasa terus diperhatikan oleh orang yang berniat untuk mencederakan mereka.

Lindungi Anak Kita Daripada ‘Wabak Tersembunyi’

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan pendedahan oleh Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019 mendedahkan bahawa kira-kira 424,000 kanak-kanak di Malaysia mengalami masalah kesihatan mental. Menurut NHMS, krisis kesihatan mental yang semakin meningkat itu sebagai ‘wabak tersembunyi’.

Kami merasa amat bimbang kerana kanak-kanak yang menderita masalah ini mewakili 9.5 peratus daripada mereka yang berusia antara lima dan 15 tahun, sejumlah besar daripada mereka itu adalah daripada penduduk luar bandar (8.8 peratus) dan isirumah Bawah 40 (B40) (9.2 peratus).

Penyakit mental dalam kalangan kanak-kanak perlu ditangani segera

Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan 1996 mendapati wabak morbiditi psikiatrik dalam kalangan kanak-kanak antara usia 5 – 15 tahun pada peratusan yang tinggi iaitu 13%.

Pada masa hasil kajian pertama kali dijadualkan, Kementerian Kesihatan sudahpun memandang perkara ini sebagai masalah kesihatan awam. Pada 2004, telah diumumkan bahawa Kementerian Kesihatan akan memberikan perhatian yang lebih kepada kesihatan mental.

alt

alt

alt

alt

alt