Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Sampai Bila Kematian di Tempat Kerja Akan Berakhir?

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan berita seorang pekerja Bangladesh yang maut akibat terjatuh ke dalam dandang sisa yang dipenuhi dengan minyak mendidih di sebuah kilang kelapa sawit di Jasin, Melaka.

Bolehkah Pekerja Asing Terhindar Daripada Tertimbus?

Dilaporkan pada 21 Julai 2020 terdapat pekerja asing yang tertimbus di tapak pembinaan di Kota Damansara dan meninggal dunia ketika dikejarkan ke hospital. Siasatan awal menunjukkan tanah dinding runtuh ketika beliau sedang memasang paip pelupusan sisa bawah tanah.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan berita ini memandangkan ini bukanlah kali pertama kemalangan berlaku ketika kerja-kerja sedang dilakukan di bawah tanah, atau di dalam lubang atau parit yang dibina di tapak pembinaan.

Malaysia sekali lagi gagal tangani isu keselamatan di tempat kerja

Pada 5 Mac lalu, dua orang pekerja Bangladesh maut di tapak pembinaan projek perumahan di Mentakab, Temerloh, Pahang apabila mereka tertimbus runtuhan tanah yang dikumpulkan di tepi lubang yang dikorek, ketika mereka sedang memasang paip pembetungan. Laporan selanjutnya mengatakan ketika kedua mangsa menjalankan kerja dalam lubang sedalam 6 meter itu, terdapat dua jentera berhampiran lubang tersebut yang digunakan untuk mengorek lebih banyak tanah.

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan gagal mengawasi ketidakpatuhan keperluan keselamatan di tapak kerja

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut apabila Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mendedahkan pada 18 Ogos 2018 bahawa 711 pekerja terbunuh semasa bekerja pada 2017, dengan 183 kematian berlaku di tapak pembinaan.

Tiga orang cedera dan satu pasangan warganegara Indonesia mati dalam insiden terbaharu di tapak kerja di Stesen LRT Gombak di mana bangunan tempat meletak kereta bertingkat yang sedang dalam pembinaan di Taman Melati runtuh pada 23 Mei 2019.

Ini satu penunjuk keadaan yang menyedihkan berhubung penguatkuasaan oleh JKKP dan menimbulkan persoalan sama ada JKKP masih relevan.

Satu Lagi Kemalangan Di Tapak Pembinaan Akibat Penggunaan Struktur Sementara Yang Tidak Bermutu

Kami amat terkejut dan kecewa apabila sebuah lagi bangunan yang sedang dalam pembinaan mengalami keruntuhan lantainya. Seperti juga insiden yang berlaku di Alor Gajah dua bulan yang lalu, struktur sementara yang menyangga lantai tidak begitu kukuh. Dilaporkan bahawa barangan kitar semula yang tidak bermutu digunakan sebagai struktur sementara. Kenapa pihak kontraktor memutuskan bahawa kaedah itu adalah cara terbaik untuk dilakukan?

Tutup sahaja industri pembinaan

Minggu lalu kita dikejutkan dengan berita lantai mezzanine di sebuah pasar raya di Alor Gajah tiba-tiba roboh hingga mengakibatkan kematian dan kecederaan beberapa pekerja. Kini kita dikejutkan sekali lagi dengan berita bahawa 92.5% tapak pembinaan di negara ini tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan. 

alt

alt

alt

alt

alt