Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Malaysia sekali lagi gagal tangani isu keselamatan di tempat kerja

Pada 5 Mac lalu, dua orang pekerja Bangladesh maut di tapak pembinaan projek perumahan di Mentakab, Temerloh, Pahang apabila mereka tertimbus runtuhan tanah yang dikumpulkan di tepi lubang yang dikorek, ketika mereka sedang memasang paip pembetungan. Laporan selanjutnya mengatakan ketika kedua mangsa menjalankan kerja dalam lubang sedalam 6 meter itu, terdapat dua jentera berhampiran lubang tersebut yang digunakan untuk mengorek lebih banyak tanah.

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan gagal mengawasi ketidakpatuhan keperluan keselamatan di tapak kerja

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut apabila Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mendedahkan pada 18 Ogos 2018 bahawa 711 pekerja terbunuh semasa bekerja pada 2017, dengan 183 kematian berlaku di tapak pembinaan.

Tiga orang cedera dan satu pasangan warganegara Indonesia mati dalam insiden terbaharu di tapak kerja di Stesen LRT Gombak di mana bangunan tempat meletak kereta bertingkat yang sedang dalam pembinaan di Taman Melati runtuh pada 23 Mei 2019.

Ini satu penunjuk keadaan yang menyedihkan berhubung penguatkuasaan oleh JKKP dan menimbulkan persoalan sama ada JKKP masih relevan.

Satu Lagi Kemalangan Di Tapak Pembinaan Akibat Penggunaan Struktur Sementara Yang Tidak Bermutu

Kami amat terkejut dan kecewa apabila sebuah lagi bangunan yang sedang dalam pembinaan mengalami keruntuhan lantainya. Seperti juga insiden yang berlaku di Alor Gajah dua bulan yang lalu, struktur sementara yang menyangga lantai tidak begitu kukuh. Dilaporkan bahawa barangan kitar semula yang tidak bermutu digunakan sebagai struktur sementara. Kenapa pihak kontraktor memutuskan bahawa kaedah itu adalah cara terbaik untuk dilakukan?

Tutup sahaja industri pembinaan

Minggu lalu kita dikejutkan dengan berita lantai mezzanine di sebuah pasar raya di Alor Gajah tiba-tiba roboh hingga mengakibatkan kematian dan kecederaan beberapa pekerja. Kini kita dikejutkan sekali lagi dengan berita bahawa 92.5% tapak pembinaan di negara ini tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan. 

Pekerja asing tidak boleh dikorbankan

Berita mengenai tingkat lantai sebuah pasar raya besar yang sedang dalam pembinaan runtuh di Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka amat mengejutkan. Laporan menyatakan tingkat lantai itu runtuh apabila penyangganya dikeluarkan. Lima belas pekerja asing yang menjadi mangsa dikatakan berada di dalam bangunan pada ketika itu menyebabkan tiga kematian, enam cedera manakala enam lagi masih hilang.

Bukti penyakit dan kanser dalam kalangan pekerja elektronik semakin meningkat: Kesatuan global mencabar industri elektronik supaya mencegah bahaya dari bahan kimia toksik

Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), kesatuan industri mewakili lebih 100 syarikat elektronik, bertemu di Brussels pada 16 Mac 2015 untuk membincangkan strategi pengurusan bahan kimia. Pada pertemuan itu, cabaran rasmi kepada industri elektronik ditandatangani oleh lebih daripada 200 kumpulan masyarakat sivil dari negara pengeluar elektronik dan di seluruh dunia telah disampaikan, menggesa pihak industri mengambil tindakan berkesan untuk mencegah bahaya dan bertanggungjawab kepada pekerja dan komuniti berdekatan dengan menambahbaik keselamatan bahan kimia.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt