Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Satu Lagi Kemalangan Di Tapak Pembinaan Akibat Penggunaan Struktur Sementara Yang Tidak Bermutu

Kami amat terkejut dan kecewa apabila sebuah lagi bangunan yang sedang dalam pembinaan mengalami keruntuhan lantainya. Seperti juga insiden yang berlaku di Alor Gajah dua bulan yang lalu, struktur sementara yang menyangga lantai tidak begitu kukuh. Dilaporkan bahawa barangan kitar semula yang tidak bermutu digunakan sebagai struktur sementara. Kenapa pihak kontraktor memutuskan bahawa kaedah itu adalah cara terbaik untuk dilakukan?

Tutup sahaja industri pembinaan

Minggu lalu kita dikejutkan dengan berita lantai mezzanine di sebuah pasar raya di Alor Gajah tiba-tiba roboh hingga mengakibatkan kematian dan kecederaan beberapa pekerja. Kini kita dikejutkan sekali lagi dengan berita bahawa 92.5% tapak pembinaan di negara ini tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan. 

Pekerja asing tidak boleh dikorbankan

Berita mengenai tingkat lantai sebuah pasar raya besar yang sedang dalam pembinaan runtuh di Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka amat mengejutkan. Laporan menyatakan tingkat lantai itu runtuh apabila penyangganya dikeluarkan. Lima belas pekerja asing yang menjadi mangsa dikatakan berada di dalam bangunan pada ketika itu menyebabkan tiga kematian, enam cedera manakala enam lagi masih hilang.

Bukti penyakit dan kanser dalam kalangan pekerja elektronik semakin meningkat: Kesatuan global mencabar industri elektronik supaya mencegah bahaya dari bahan kimia toksik

Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), kesatuan industri mewakili lebih 100 syarikat elektronik, bertemu di Brussels pada 16 Mac 2015 untuk membincangkan strategi pengurusan bahan kimia. Pada pertemuan itu, cabaran rasmi kepada industri elektronik ditandatangani oleh lebih daripada 200 kumpulan masyarakat sivil dari negara pengeluar elektronik dan di seluruh dunia telah disampaikan, menggesa pihak industri mengambil tindakan berkesan untuk mencegah bahaya dan bertanggungjawab kepada pekerja dan komuniti berdekatan dengan menambahbaik keselamatan bahan kimia.

Lapan Puluh Organisasi Gesa Lisa Jackson Hentikan Risiko Keselamatan dan Kesihatan Pekerja Apple

Pada 10 Jun 2014, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) menyertai lebih daripada 80 organisasi hak asasi manusia dan alam sekitar, serta profesional kesihatan pekerjaan menghantar surat kepada Lisa Jackson, Naib Presiden Hal Ehwal Alam Sekitar Apple menggesa syarikat itu menyingkirkan bahan kimia berbahaya daripada kilang pembekal dalam usaha untuk melindungi pekerja daripada penyakit serius.

Bumbung Stadium Terengganu runtuh – Keselamatan pekerja dan orang awam mencapai peringkat teruk

Tidak sampai empat tahun yang lalu, 60 peratus daripada bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang berharga RM292 juta telah runtuh dengan kerosakan bernilai antara RM15 hingga RM25 juta. Mujur tidak berlaku sebarang kematian.

More Articles...

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt