Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

KISAH SEDIH KEBAKARAN BANGUNAN MENARA BERTERUSAN DI MALAYSIA

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat prihatin dengan kekurangan perhatian oleh pihak berkuasa terhadap keselamatan kebakaran di negara kita.

Pada 11.50 pagi 13 Februari 2018 satu kebakaran berlaku ketika kerja penyelenggaraan sedang dilakukan di bangunan KWSP di Jalan Gasing, Petaling Jaya mampu untuk merebak dengan cepat disebabkan lapisan pada dinding luar bangunan dibuat daripada bahan yang tidak mematuhi dengan spesifikasi. Artikel berita memetik bahan itu sebagai polyethylene/polyurethane/polystyrene; pada umumnya bahan ini kita panggil sebagai bahan poly-foam. Ia terdengar seperti biasa?

Pada Julai lepas, CAP sudah pun menyuarakan kebimbangan berhubung bangunan tinggi di Malaysia yang berkemungkinan mengalami nasib yang sama seperti Menara Grenfell di London yang terbakar disebabkan lapisan kalis api (kepingan aluminium dengan teras polyethylene) terikat pada dinding bangunan. Malah kami menulis kepada pihak Jabatan Bomba, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan berhubung perkara ini dan kami diberitahu bahawa semua bangunan di Malaysia mematuhi Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984 (UBBL 1984).

UBBL 1984 menyatakan bahawa bahan yang digunakan pada bahagian luar bangunan mestilah tidak mudah terbakar atau bahan kelas O, jika lapisan kurang daripada 1.2 meter jauh dari dinding luar atau (malah jika jarak antara lapisan dan dinding luar lebih daripada 1.2 meter) lebih daripada 18 meter tinggi.

Jika UBBL 1984 benar-benar dipatuhi sepertimana yang diberitahu oleh pihak berkuasa maka insiden kebakaran di bangunan KWSP tidak akan berlaku.

Jika untuk beberapa alasan Jabatan Bomba terlambat dan tiba di bangunan KWSP lewat daripada yang dilaporkan lima minit, insiden itu akan mengulangi tragedi yang berlaku di Menara Grenfell.

Sehubungan itu, kami menggesa pihak berkuasa yang berkenaan supaya mengambil langkah yang berikut dengan segera:-

Jabatan Bomba dan Penyelamat mestilah menjalankan pemeriksaan mandatori di seluruh negara terhadap semua bangunan tinggi untuk memastikan bahawa spesifikasi telah dipatuhi.

UBBL 1984 mestilah dipinda untuk menyatakan dengan khusus bahan yang digunakan untuk penyalutan (atau apa-apa yang sama dengannya) seharusnya tidak mudah terbakar/tahan api. Bahan yang “kurang mudah terbakar” seharusnya tidak mudah diterima.

Ia mestilah satu mandatori bagi Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk memeriksa bangunan selepas menjalani ubah suai untuk menentukan sama ada ia selamat.

Tindakan mestilah diambil terhadap semua pihak yang membenarkan bahan mudah terbakar digunakan dalam projek pengubahsuaian bangunan.

Tindakan juga mestilah diambil untuk memastikan bahawa UBBL 1984 diwartakan di semua negeri di Malaysia.

Surat Kepada Pengarang, 19 Februari 2018

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt