Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

LIABILITI TANPA KESALAHAN: BIARLAH ORANG AWAM TENTUKAN

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) sesungguhnya percaya bahawa pengguna akan mendapat manfaat daripada Liabiliti Tanpa Kesalahan (No Fault Liability atau ringkasnya NFL) sama seperti pekerja menikmati faedah daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang beroperasi atas prinsip NFL. Jika PERKESO telah meniti kejayaan lebih empat dekad, kenapa tidak NFL mengecapi kejayaan yang sama?

CAP tidak bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh mantan pengerusi Majlis Peguam, Kuthubul Zaman Bukhari bahawa “sebarang langkah untuk memperkenalkan skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL) akan menyebabkan pemandu kenderaan terpaksa membayar premium yang lebih tinggi”. Kenyataan itu tidak berasas sama sekali.

Bank Negara Malaysia Membuat Pusingan U Berhubung Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan

Adakah pengguna terpaksa membayar lebih untuk insurans kenderaan mereka berbanding apa yang mereka bayar sekarang apabila nyahtarif insurans kenderaan bermula pada 1 Julai? Ini adalah apa yang Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) faham kerana Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dalam jawapannya kepada soalan “Apakah % peningkatan yang boleh saya jangka (penekanan CAP) bagi premium kenderaan saya”: “Ia akan berbeza antara satu syarikat insurans dengan syarikat insurans yang lain. Pengguna perlu meneliti insurans kenderaan yang memenuhi keperluan mereka.”

Laporan yang memetik Persatuan Aktuari Malaysia (ASM) juga bersetuju bahawa “apabila nyahtarif tarif dan perniagaan kenderaan, kadar premium dijangka meningkat bagi perniagaan kenderaan yang akan menghasilkan penambahbaikan nisbah kerugian kenderaan daripada mengalami kerugian semasa atau kedudukan pulang balik modal.”

Insurans Tanpa Kesalahan

KEBAIKAN Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan

• Orang ramai mendapat manfaat daripada kos pengurusan yang rendah.

• Perlindungan penuh bagi semua termasuk mangsa langgar lari.

• Pampasan segera kepada mangsa kemalangan.

• Rawatan perubatan segera kerana NFL menjamin bayaran hospital.

• Kes mahkamah berkurang, kecekapan mahkamah meningkat dan wang rakyat dapat dijimatkan.

• Tiada bayaran guaman.

• Polis boleh menumpukan perhatian kepada jenayah kerana tidak lagi dibebani dengan kes kemalangan.

Perjelaskan kekeliruan

Kementerian Kewangan dan Bank Negara Malaysia perlu memberikan penjelasan mengenai laporan-laporan yang bercanggah mengenai Faedah Kecederaan Tubuh dan Kematian Pihak Ketiga (TPBID) yang dicadangkan dan akan menggantikan Insurans Kenderaan Pihak Ketiga.

Pengguna Berhak Dapat Skim Liabliti Tanpa Kesalahan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan pengumuman yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia bahawa ia akan berunding dengan semua pihak yang berkaitan  pada bulan depan sebelum mengemukakan skim baru kecederaan tubuh dan kematian pihak ketiga kepada kerajaan.

Insurans Kenderaan – Biar Kerajaan Ambil Alih

Pelbagai komen telah diberi berhubung skim Liabiliti Insurans Tanpa Kesalahan bagi kes kemalangan kenderaan bermotor (MVAs) yang dicadangkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), dan skim yang dicadangkan oleh Bank Negara Malaysia. CAP ingin memberi penjelasan mengenai pendiriannya berhubung skim cadangan Bank Negara selain maklum balas kepada komen yang diberikan.

alt

alt

alt

alt

alt