Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Skandal Koperasi

Faedah 24% bagi Pinjaman Koperasi

Ahli-ahli koperasi mungkin mendapatinya mudah untuk mendapatkan pinjaman tetapi pinjaman ini mungkin amat mahal. Bagi seorang ahli koperasi, kadar faedah adalah setinggi 24% setahun.

Jangan Lepaskan Nyamuk GM

Kami merasa amat bimbang berhubung laporan The Star, 17 Januari 2012, ‘GM mozzies in populated areas’. Cadangan Kementerian Kesihatan untuk melepaskan nyamuk ubah suai genetik (GM) di kawasan berpenduduk menimbulkan lebih banyak persoalan dan kebimbangan berbanding pelepasan yang menjadi kontroversi di kawasan yang tidak didiami yang dilakukan pada Disember 2010, memandangkan manusia akan terjejas secara langsung oleh sebarang kesan sampingan nyamuk GM.

Gula dan Kanser

Gula memberi makan kepada kanser. Keghairahan tisu berkanser untuk mendapatkan gula (glukosa) sudah diketahui. Satu kajian yang memantau diet 80,000 wanita dan lelaki yang sihat dari 1997 – 2005 mendapati risiko mengembangkan kanser pankreas ada kaitannya dengan jumlah gula di dalam diet. Seramai 131 subjek kajian itu akhirnya mengembangkan kanser pankreas. Golongan yang paling berisiko ialah mereka yang kerap minum minuman bersirap atau  bergas.

LIABILITI TANPA KESALAHAN: BIARLAH ORANG AWAM TENTUKAN

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) sesungguhnya percaya bahawa pengguna akan mendapat manfaat daripada Liabiliti Tanpa Kesalahan (No Fault Liability atau ringkasnya NFL) sama seperti pekerja menikmati faedah daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang beroperasi atas prinsip NFL. Jika PERKESO telah meniti kejayaan lebih empat dekad, kenapa tidak NFL mengecapi kejayaan yang sama?

CAP tidak bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh mantan pengerusi Majlis Peguam, Kuthubul Zaman Bukhari bahawa “sebarang langkah untuk memperkenalkan skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL) akan menyebabkan pemandu kenderaan terpaksa membayar premium yang lebih tinggi”. Kenyataan itu tidak berasas sama sekali.

Sejarah Skandal

1. ANGKASA: Dakwaan Penipuan di Koperasi Penaung

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (ANGKASA) bermula pada 1977 sebagai penaung koperasi di negara ini.

Tetapi ada sesuatu yang tidak kena. Bekas Presiden, Profesor Diraja Ungku Aziz menyuarakan kekecewaannya terhadap siasatan SKM berhubung dakwaan penyelewengan dana yang masih belum diselesaikan sehingga Januari 2009.

Jangan Lulus Pelepasan Nyamuk Aedes Kejuruteraan Genetik (GE) ke Ladang

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Ketua Pengarah Keselamatan Bio supaya menolak permohonan untuk melepaskan nyamuk aedes yang menjalani kejuruteraan genetik (GE) ke ladang tanaman dan semua ujikaji yang berkaitan dengannya. Ini kerana risiko terdedah kepada ujikaji yang boleh menjejaskan kesihatan awam dan alam sekitar.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt